26 Νοεμβρίου 2012

Τα 5 Fun Facts Της Εβδομάδας

1. Το 11% του εδάφους της Γης χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια τροφής.

Και αναρωτιέμαι ποιό ποσοστό του εδάφους έχουμε αφήσει εντελώς απείραχτο.

2. Τα 16 μεγαλύτερα μεταφορικά πλοία στον κόσμο απελευθερώνουν περισσότερο CO2 στην ατμόσφαιρα, απ' ό,τι όλα τα αυτοκίνητα του πλανήτη μαζί.

Δεν έχω βρει την πηγή, αλλά το άκουσα στη σκηνή του TEDxAthens, εκτός απροόπτου πρόκειται για ακριβές στοιχείο (και κίνητρο για την ανάπτυξη πλοίων που κινούνται με αιολική και ηλιακή ενέργεια -ή τουλάχιστον υβριδικών).

3. Μόλις το 10% περίπου, του παγκόσμου πληθυσμού, ζει στο νότιο ημισφαίριο.

Περίεργο ακούγεται, αλλά κοίτα πού είναι ο ισημερινός. Από κάτω δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα. (Επίσης, πρόσεξε την παραμόρφωση της Ανταρκτικής -πόσο μεγάλη φαίνεται σε τέτοιο χάρτη, και πόση είναι πραγματικά σε κάτοψη)

4. Ο Τιτανικός ήταν το τελευταίο πλοίο που βυθίστηκε από παγόβουνο.

Επειδή με αφορμή το ναυάγιο, συστάθηκε διεθνής οργανισμός παρατήρησης και καταγραφής των παγόβουνων.

5. Η πρώτη φωτογραφία τραβήχτηκε περίπου το 1825 από τον Νιέπς, όμως η πρώτη έγχρωμη φωτογραφία τραβήχτηκε το 1860 από τον Μάξγουελ!

Δηλαδή ο πρώτος άνθρωπος που συνέλλαβε την φύση του φωτός, ήταν και αυτός που το αποτύπωσε στο χαρτί. Ωραίο (κάτω και η ίδια η φωτογραφία).

Around 1862, while lecturing at King's College, Maxwell calculated that the speed of propagation of an electromagnetic field is approximately that of the speed of light. He considered this to be more than just a coincidence, and commented "We can scarcely avoid the conclusion that light consists in the transverse undulations of the same medium which is the cause of electric and magnetic phenomena."

via

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: