17 Ιανουαρίου 2013

Μπλε Τελείες

Εννοώ τις φωτογραφίες της Γης από το διάστημα.

Η συγκεκριμένη δεν είναι η πρώτη, αλλά είναι μάλλον η πιο διάσημη. Λέγεται The Blue Marble και την τράβηξε το πλήρωμα του Apollo 17 -της τελευταίας επανδρωμένης αποστολής στο φεγγάρι- τον Δεκέμβριο του 1972. Έτσι φαίνεται η Γη από την απόσταση των 45.000 χιλιομέτρων. Για σύγκριση αναφέρω την ακτίνα της Γης, που προσεγγιστικά είναι 6.400 χιλιόμετρα και η απόσταση Γη-Σελήνη είναι περίπου 385.000 χιλιόμετρα.

The snapshot is one of the most widely distributed photographic images in existence. The image is one of the few to show a fully illuminated Earth, as the astronauts had the Sun behind them when they took the image. To the astronauts, Earth had the appearance and size of a glass marble, hence the name.

via

Τον περασμένο Ιανουάριο κυκλοφόρησε και η Blue Marble 2012, που αυτή τη φορά είναι μια συρραφή από μικρές φωτογραφίες τμημάτων της Γης, τραβηγμένες από το μετεωρολογικό δορυφόρο Suomi (που φέρει το όνομα ενός μετεωρολόγου). Μετά από κάμποσες ώρες Photoshop, το αποτέλεσμα είναι μια τεχνητή ουσιαστικά φωτογραφία, στην οποία όμως μπορείς να ζουμάρεις σε εξωφρενικό βαθμό. Έχει και δύο αδελφάκια, μια συμπληρωματική φωτογραφία με το άλλο ημισφαίριο, και την Black Marble (την είχα αναφέρει και παλαιότερα).

Κράτησα το καλύτερο για το τέλος.

Όταν σκεφτόμαστε πόσο μικρή είναι η Γη σε σχέση με τη γειτονιά μας, ή και το σύμπαν, είναι άλλο να βλέπεις τα σκίτσα του γαλαξία, και άλλο να βλέπεις μια κανονική φωτογραφία. Κάτι παρόμοιο πρέπει να είχαν στο μυαλό τους και όσοι αποφάσισαν το 1990 να στρέψουν την κάμερα του Voyager 1 προς τα εμάς, και από απόσταση 6.000.000.000 χιλιομέτρων να μας δώσουν αυτό:

Αυτή είναι η διάσημη φωτογραφία Pale Blue Dot, όπου η Γη φαίνεται πραγματικά σαν μια μπλε τελεία. Εκεί, στα δεξιά, πάνω στην ηλιαχτίδα. Η επιστημονική αξία της φωτογραφίας είναι μηδαμινή. Ίσα ίσα, υπήρχε κίνδυνος να καταστραφεί η κάμερα, επειδή λίγο πιο δίπλα από τη Γη είναι ο ήλιος. Άλλη είναι η αξία της φωτογραφίας, ούτε καν αισθητική. Μάλλον συναισθηματική. Μπορεί ας πούμε να εμπνεύσει κάποιον να γράψει ένα βιβλίο.

Τα τελευταία 22 χρόνια το Voyager έχει ταξιδέψει πολύ πιο μακριά (χωρίς να βγει έξω από το ηλιακό σύστημα ωστόσο), αλλά ακόμα και όταν τράβηξε τη φωτογραφία ήταν το αντικείμενο που έχει στείλει πιο μακριά ο άνθρωπος στην ιστορία του, ένα μπουκάλι στον ωκεανό. Συνολικά, από την εκτόξευσή του έχουν περάσει 35 χρόνια, 4 μήνες και 12 μέρες.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: