25 Φεβρουαρίου 2013

Τώρα Μπορείς Να Δεις Τον ISS Στο Νυχτερινό Ουρανό

scene composition: litho, frame 22

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός είναι το τρίτο λαμπερότερο σώμα στον ουρανό μας, μετά τον ήλιο και το φεγγάρι, που σημαίνει πως μπορείς να τον εντοπίσεις πανεύκολα.

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ουράνια σώματα όμως, κινείται ταχύτατα -σε μία μέρα γυρίζει τη Γη περίπου δεκαπέντε φορές. Οπότε η πιθανότητα να τον δεις από πάνω σου τις πρώτες νυχτερινές ώρες, είναι μικρή.

Και είναι σημαντικό να συμβεί αυτό τις πρώτες νυχτερινές ώρες (ή λίγο πριν το ξημέρωμα). Σκέψου γιατί: Μόνο τα άστρα φέγγουν επειδή είναι αυτόφωτα, όλα τα υπόλοιπα τα φωτίζει ο Ήλιος (ή βρίσκονται πολύ χαμηλά στην ατμόσφαιρα και είναι επίσης αυτόφωτα). Αλλά όταν σε εσένα είναι νύχτα, οτιδήποτε πάνω από εσένα, κρύβεται από τον Ήλιο -έχει μπει στη μέση η Γη. Ο ISS λάμπει στον ουρανό, στις περιπτώσεις όπου σε εμάς μόλις νύχτωσε, και εκεί ψηλά που βρίσκεται αυτός, στα 400 χιλιόμετρα, δε νύχτωσε ακόμα.

iss-timelapse

Το Νοέμβρη που μας πέρασε, η NASA εγκαινίασε μία νέα υπηρεσία, το "Spot the Station". Μπορείς να δώσεις το email σου εδώ, και η NASA θα σου στέλνει μία λακωνική ειδοποίηση περίπου 12 ώρες πριν φανεί ο σταθμός πάνω από την περιοχή σου, πράγμα που συμβαίνει κάθε δύο μήνες περίπου.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: