24 Ιουνίου 2013

Χημικός Εναντίον BuzzFeed: Ένα - Μηδέν

fruitloops

Να μια ωραία (και, κυρίως, διδακτική) ιστορία. Πριν λίγες μέρες το BuzzFeed δημοσίευσε ένα άρθρο με τον αναμενόμενα προκλητικό τίτλο "8 τρόφιμα που καταναλώνουμε στις ΗΠΑ, ενώ σε άλλες χώρες είναι απαγορευμένα". Μιλάει για συνθετικές χρωστικές, συντηρητικά, ζωοτροφές και άλλα. Το πρόβλημα: Η επιχειρηματολογία του αρθρογράφου υπέρ της επικινδυνότητας των τροφίμων αυτών είναι, πώς να το πω κομψά, εντελώς λάθος.

Αυτός ο χημικός-blogger έγραψε ένα υποδειγματικό κείμενο, όπου εξηγεί τα προβλήματα του άρθρου ένα ένα. Το ύφος του είναι αρκετά έντονο, και το κράξιμο που ρίχνει πολύ διασκεδαστικό.

This piece really is an education. Not about food, or about chemistry - on the contrary, reading it for those purposes will make you noticeably less intelligent than you were before, and consider that a fair warning. The educational part is in the "What a fool believes" category. Make no mistake: on the evidence of this article, its author is indeed a fool, and has apparently never yet met a claim about chemicals or nutrition that was too idiotic to swallow.

Διάβασέ το ολόκληρο εδώ, και θυμήσου και το σχετικό ποστ που έχει δημοσιευθεί στο Blue Dot πάνω στο θέμα των χημικών πρόσθετων στα τρόφιμα.

As a scientist, I find sloppiness at this level not only stupid, not only time-wasting, but downright offensive. Couldn't anyone be bothered to look anything up? There are facts in this world, you know. Learn a few.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: