11 Νοεμβρίου 2013

Βρέθηκαν Καινούριες Μαγνητοταινίες Με Τη Φωνή Του Καρλ Σέιγκαν Από Το 1984

sagan-planets

Το 1993, ένας τύπος ονόματι Κρίστοφερ Στάγκλαντ βρέθηκε σε παζάρι-κατάστημα μεταχειρισμένων, απ' όπου έφυγε με μια κούτα ηχογραφημένες κασέτες (εκείνες τις μαγνητικές, που έπαιρναν τα Walkman, θυμάσαι;). Απ' ό,τι φαίνεται, τις άκουγε για καιρό με την ησυχία του, και είχε καταλάβει περί τίνος πρόκειται. Είναι λίγο περίεργο που δεν έκανε κάποια επαφή με την οικογένεια Σέιγκαν τόσα χρόνια, ή τέλος πάντων να πει κάπου σε κάποιον τι έχει στην κατοχή του, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Το Σάββατο λοιπόν, (ανήμερα στα γενέθλια του Καρλ Σέιγκαν) ο Κρίστοφερ ανακοίνωσε στο MetaFilter (που απλουστεύοντας λίγο μπορεί να περιγραφεί ως ένα μικρό reddit) ότι η κούτα του περιείχε κασέτες με τη φωνή του Σέιγκαν, όπου αφηγείται σκέψεις και εκφωνεί προσωπικές και  επαγγελματικές επιστολές, από το 1984 περίπου. 

Αξία: Ανεκτίμητη.

Untitled

Βεβαίως οι μαγνητοταινίες φθείρονται με τα χρόνια, αλλά άκου κι εσύ! Δεν είναι αυτή η φωνή που αναγνωρίζουμε από το Cosmos και το Pale Blue Dot; Η φωνή που "θα μπορούσε να εκφωνεί τον τηλεφωνικό κατάλογο, και να τον κάνει να ακούγεται επικότερος από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών";

Νομίζω πως είναι.
(βέβαια αυτό δεν είναι στοιχείο ακλόνητο, θέλει ψάξιμο το πράγμα)

Και ο Κρίστοφερ αναρωτιέται τώρα τι να κάνει με τις κασέτες:

I like the idea of donating them to Cornell but I feel like I would be foolish not to try for some personal gain. I could put them on YouTube or Archive.org but they are, after all, his personal letters. I've never bumped into anything even remotely scandalous in there, but I have not listened to anything like all of them. Plus, even if there is nothing prurient, it still seems rude. I don't know.

Το επόμενο βήμα που του πρότεινε σχεδόν σύσσωμη η κοινότητα του MetaFilter είναι να κάνει μια επαφή με την Ανν Ντρύαν, και με τη βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, που έχει στην κατοχή της το υπόλοιπο αρχείο Σέιγκαν.

Οπότε με λίγη τύχη μπορεί σε μερικά χρόνια να ακούσουμε εδώ στο ίντερνετ μια ψηφιακά διορθωμένη-βελτιωμένη έκδοση των αρχείων. Και ό,τι κι αν αποφασίσει να κάνει με τις κασέτες τελικά, είναι σίγουρο ότι θα μάθουμε νεότερα σχετικά σύντομα.

sagan-1984

Hat tip στον αναγνώστη Γιάννη, που μου έστειλε το λινκ.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: