20 Φεβρουαρίου 2014

Περιμένοντας Το Νέο Cosmos, Μέρος 6ο

Μια σύντομη συνεντευξούλα του Νηλ Ντεγκράς Τάισον, με αφορμή το επερχόμενο νέο Cosmos. Απολαυστικός να τον ακούς, όπως πάντα, αν όμως υπάρχει κάτι ξεχωριστό να κρατήσεις αυτή τη φορά, είναι το παρακάτω -που το λέει περίπου στα μισά του βίντεο:

Στην επιστήμη, υπάρχει αυτό το παράδοξο, να μπορείς να περιγράψεις κάτι με ακρίβεια, ακόμα και όταν δεν καταλαβαίνεις περί τίνος πρόκειται. Μπορεί να μην γνωρίζεις ότι η Γη είναι σφαιρική, ότι γυρίζει γύρω απ' τον Ήλιο, ότι τα άστρα φέγγουν λόγω πυρηνικής σύντηξης. Αλλά θα μετρήσεις τις μέρες του έτους, θα φτιάξεις ένα ημερολόγιο, και το ημερολόγιο θα περιγράφει με μεγάλη ακρίβεια τη σχέση Γης-Ήλιου, παρόλο που δεν έχεις ιδέα τι είναι η Γη και τι ο Ήλιος. Ε, κάπως έτσι μπορούμε να μιλήσουμε για τη σκοτεινή ύλη και τη σκοτεινή ενέργεια, και να υπολογίσουμε ότι αποτελούν το 96% του σύμπαντος.

Είναι καταπληκτικό αυτό το παράδοξο, αυτό μας επιτρέπει να έχουμε "βεβαιότητες" στην επιστήμη, παρόλο που ξέρουμε πως όλα είναι "ανατρέψιμα".

Τα έχει πει και ο Μπέρτραντ Ράσελ, και ο Ισαάκ Ασίμωφ (θυμήσου τη σχετικότητα του λάθους, μαζί με το πώς ξέρεις ότι ξέρεις ό,τι ξέρεις), και ο Ρίτσαρντ Φάινμαν. Και σίγουρα δεν είναι οι μόνοι.

tyson-new-cosmos

Περιμένοντας το νέο Cosmos:
Μέρος 1ο - το πρώτο τρέιλερ
Μέρος 2ο - το δεύτερο τρέιλερ
Μέρος 3ο - όταν ο Νηλ Ντεγκράς Τάισον γνώρισε τον Καρλ Σέιγκαν
Μέρος 4ο - κι άλλο τρέιλερ
Μέρος 5ο - ο Νηλ Ντεγκράς Τάισον ξεπακετάρει μια έκπληξη

Και φυσικά:
Το review του πρώτου Cosmos, μαζί με όλα τα επεισόδια υποτιτλισμένα, διαδώστε!

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: