11 Μαΐου 2014

Το "The Challenger Disaster" Είναι Μια Must-Watch Ταινία

challenger-disaster-poster

Η ταινία πραγματεύεται τον ρόλο του Ρίτσαρντ Φάινμαν στην εξιχνίαση του μυστηρίου της έκρηξης του διαστημικού λεωφορείου Challenger το 1986, λίγα δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση. Να το τρέιλερ:

Κρατάει μιάμιση ώρα και πέρα από ενδιαφέρον σενάριο έχει και πολύ ωραίο ρυθμό. Τις σκηνές που παρουσιάζουν το πώς μπλέκονται οι πολιτικές των ανώτερων γραφειοκρατών της NASA, τις διαδέχονται σκηνές όπου ο Φάινμαν συναντιέται με μηχανικούς της NASA για να μάθει πώς κατασκευάζονται τα διαστημόπλοια, και προσωπικές του συναντήσεις με άλλα μέλη της επιτροπής. Σιγά σιγά το νήμα ξετυλίγεται, αλλά τότε μπαίνουν στην υπόθεση και τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε ο Φάινμαν τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Αν μπορεί μία φράση να δώσει τον τόνο όλης της ταινίας, ίσως αυτή είναι το "από πολύ νωρίς σχημάτισα την εικόνα ότι οι περισσότεροι στην επιτροπή και στη NASA δεν ήθελαν πραγματικά να βρούμε τι έγινε". Στη σκηνή της πρώτης συνεδρίασης της νεοσυσταθείσας επιτροπής για τη διαλεύκανση των αιτίων του ατυχήματος, αυτή η φράση γύριζε συνεχώς στο μυαλό μου. Κάπου το έχει γράψει ο ίδιος ο Φάινμαν, αλλά δε θυμάμαι πού. Ίσως στο What do you care what other people think, στο οποίο έχει βασιστεί η ταινία. Αλλά μπορεί και στο The pleasure of finding things out. Δε θυμάμαι.

Τον Φάινμαν υποδύεται πολύ πετυχημένα ο Γουίλιαμ Χερτ. Από τον τόνο της φωνής του και τις κινήσεις του, φαίνεται ότι αφιέρωσε κάμποσο χρόνο βλέποντας βίντεο με διαλέξεις και συνεντεύξεις, ώστε να τον μιμείται πειστικά. Και το υπόλοιπο καστ όμως είναι χολυγουντιανών προδιαγραφών και πολυ δυνατό, δεν έχουμε να κάνουμε με one man show.

challenger-disaster
Σε περίπτωση που δεν έγινε σαφές από τα παραπάνω, το The Challenger Disaster είναι κανονική ταινία και όχι ντοκιμαντέρ. Για την ακρίβεια, είναι η πρώτη μεγάλου μήκους μη-ντοκιμαντερίστικη ταινία του Science Channel, και συμπαραγωγή με το BBC. Μακάρι σύντομα να δούμε κι άλλες τέτοιες προσπάθειες!

Προηγούμενα ποστ για τον Ρίτσαρντ Φάινμαν:
Στο αμφιθέατρο, να περιγράφει τι είναι και πώς δουλεύει η επιστήμη
Όλη η κοσμοθεωρία του Φάινμαν συμπυκνωμένη σε τέσσερα πεντάλεπτα βίντεο
Σκίτσα (γυμνά) που ζωγράφιζε στον ελεύθερο χρόνο του, μαζί με αποσπάσματα από την αυτοβιογραφία του
Η χαρά της ανακάλυψης - Μία 45λεπτη συνέντευξή του στην τηλεόραση
Μερικές σκέψεις του Φάινμαν για το μέλλον της βιοχημείας (μεταξύ άλλων)

Bonus:
Ο Ρίτσαρντ Φάινμαν γράφει για την Ελλάδα και τους Έλληνες

UPDATE:
Νέο ποστ με περισσότερες πληροφορίες για το Challenger και βίντεο της έκρηξης

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: