25 Ιανουαρίου 2017

Το SG [Greece] Είναι Το Διαστημικό Ηβέντ Της Αθήνας Που Δε Θέλεις Να Χάσεις

SG-greece_logo

Καιρό έχουμε να τα πούμε, αγαπητέ φαν. Το παρόν ποστ λοιπόν είναι κάτι σαν ευχάριστο reunion, αλλά μιας και είσαι φαν και σου αρέσουν αυτά τα πράγματα, είναι κυρίως μία πρόσκληση για να έρθεις την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου στο Ευγενίδειο Πλανητάριο, και να παρακολουθήσεις ενδιαφέρουσες ομιλίες αστροναυτών και ανθρώπων που οι επαγγελματικές τους δραστηριότητες περιλαμβάνουν δορυφόρους, ταξίδια στο διάστημα, και έρευνα στην αιχμή της σχετικής τεχνολογίας.

Do I have your attention?

Παρακάτω θα εξηγήσω τι παίζει, λίγο αναλυτικότερα.

Μπορεί όταν ακούς "Ελλάδα και διαστημικές αποστολές" να γελάς, ή να σκέφτεσαι κάτι άκυρα που έχουν διαδοθεί κατά καιρούς για κέντρα εκτόξευσης πυραύλων στην Καλαμάτα (και να σε πιάνουν τα γέλια), ή κάτι ακόμα χειρότερα που είναι και στην επικαιρότητα, σχετικά με την πολύτιμη διαστημική τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων (εκεί είναι να σε πιάσουν τα κλάματα). Όμως η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή αρκετοί νέοι Έλληνες, που εργάζονται σε τομείς άμεσα σχετιζόμενους με το διάστημα (τόσο στο εξωτερικό, όσο και στην Ελλάδα). Ανάμεσα στους η Αγγελική Καπόγλου (ναι, εκείνη η Αγγελική), ο Αδριανός Γολέμης (ναι, εκείνος ο Αδριανός), ο Λεωνίδας Γαργάλης και η Μαρίνα Γεωργίου.

Φέτος το καλοκαίρι μαζεύτηκαν, συζήτησαν, και αποφάσισαν να οργανώσουν μόνοι τους κάτι για να διαδοθεί στο ευρύ κοινό η δράση τους. Στόχος, μέσα από την ενημέρωση να κινητοποιηθούν και άλλοι νέοι άνθρωποι, ώστε να αναζητήσουν ευκαιρίες εργασίας σε σχετικά πεδία. Εξάλλου, αυτά τα πεδία δεν περιλαμβάνουν μόνο θέσεις ερευνητών, αλλά και ανεξάρτητων επιχειρηματιών που θα μπορούσαν να στήσουν μία ιδιωτική επιχείρηση γύρω από τεχνολογίες σχετικές με το διάστημα. Και είναι αυτονόητη η θετική επίδραση που θα είχαν τυχόν τέτοιες καινοτόμες επιχειρήσεις με προϊόν ανταγωνιστικό διεθνώς, στην Ελλάδα του 2017.

Κάπως έτσι γεννήθηκε το SG Greece (SG εκ του Space Generation), και γρήγορα βρέθηκαν σημαντικοί φορείς να στηρίξουν την πρωτοβουλία με το κύρος τους. Ανάμεσά τους: Η ESA, το International Space University (του αγαπημένου μας Πίτερ Διαμαντή), αλλά και το Ευγενίδειο Πλανητάριο και το ΕΚΠΑ.

Οι δράσεις του SG Greece ξεκινούν στις 17 Φεβρουαρίου με ομιλίες αστροναυτών και άλλων ακριβοθώρητων, ανοιχτές προς το κοινό. Και στις 18 Φεβρουαρίου θα λάβει χώρα ένα πιο αυστηρά δομημένο πρόγραμμα workshop (αν είσαι 18-35, από φοιτητής STEM μέχρι άνθρωπος που με κάποιο τρόπο σχετίζεται/θα μπορούσε να σχετιστεί με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, σπεύσε και δήλωσε συμμετοχή εδώ - οι υποβολές θα αξιολογηθούν και περίπου 50 άτομα θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στα workshops), όπου θα συζητηθούν διάφορα επιμέρους θέματα όπως space entrepreneurship ideas, cubesats, κλπ. Αναλυτικές πληροφορίες στα λινξ στο τέλος.

Να πούμε και πάλι ότι η εκδήλωση της Παρασκευής είναι ανοιχτή στον οποιονδήποτε, και να προσθέσουμε ότι στους ομιλητές περιλαμβάνονται ο Σταμάτης Κριμιζής, ο Λούκα Παρμιτάνο, arguably ο πιο badass αστροναύτης της ESA, στα επιτεύγματα του οποίου περιλαμβάνεται και η επιβίωση όταν σε μια άτυχη στιγμή και ενώ βρισκόταν έξω από τον διαστημικό σταθμό για να επισκευάσει κάτι, διαπίστωσε ότι υπήρχε διαρροή νερού μέσα στο κράνος του που παραλίγο να τον πνίξει. Δε μάσησε όμως, το χειρίστηκε άψογα και τέλος καλό όλα καλά (πράγμα που δεν ήταν καθόλου αυτονόητο όσο έτρεχαν τα γεγονότα).

Οπότε τώρα ξέρεις.

Φαίνεται ότι κάτι πολύ ενδιαφέρον, σημαντικό και αισιόδοξο ξεκινάει τον άλλο μήνα.

Λινξ για πληρέστερη ενημέρωση: Επίσημη σελίδα, Facebook event

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: