22 Νοεμβρίου 2012

Φωτογραφίζοντας Τον Ήλιο

analemma1

via

analemma2

via

Αυτές δεν είναι φωτογραφίες τραβηγμένες σε διάφορες ώρες την ίδια μέρα. Δεν πάει από την ανατολή στη δύση ο ήλιος, σβούρες κάνει. Η κάθε φωτογραφία έχει τραβηχτεί διαφορετική μέρα, και διαφορετικό μήνα.

Η Γη δεν έχει σταθερή απόσταση από τον Ήλιο γιατί, όπως έδειξε ο Κέπλερ το 1605, οι τροχιές των πλανητών είναι ελλειπτικές -όχι κυκλικές. Επίσης, η Γη περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό της με έναν ελαφρά στραβό τρόπο. Γι' αυτό μεγαλώνει-μικραίνει η μέρα, γι' αυτό έχουμε και εποχές, γι' αυτό είναι ανάποδες στο νότιο ημισφαίριο. Θα μπορούσα αντί για "περιστρέφεται με έναν ελαφρά στραβό τρόπο" να γράψω πως σε σχέση με το επίπεδο της τροχιάς, ο άξονας ιδιοπεριστροφής της γης έχει κλίση 23 μοιρών, αλλά το σχήμα το δείχνει πολύ καλύτερα (οι σφαίρες και οι αποστάσεις δεν είναι σε κλίμακα).

Αυτές οι κινήσεις λοιπόν, επηρεάζουν και το πώς φαίνεται ο Ήλιος από το σημείο που βρισκόμαστε. Η κάθε μία από τις πάνω φωτογραφίες δείχνει ένα ανάλημμα. Το σχήμα που προκύπτει αν τραβήξει κανείς φωτογραφία τον ήλιο διαφορετικούς μήνες, την ίδια ώρα και από το ίδιο σημείο (και μετά τις βάλεις όλες τη μία πάνω στην άλλη μέσω Photoshop). Η δεύτερη φωτογραφία είναι ακόμα πιο ξεχωριστή, γιατί στις πόζες του ήλιου περιλαμβάνεται και μία έκλειψη. Πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά, ο (χομπίστας!) φωτογράφος περιγράφει αναλυτικά τη διαδικασία που ακολουθεί εδώ.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: