Μία μέρα στην Αφροδίτη κρατάει περισσότερο από έναν χρόνο.
Με αυτό εννοεί κανείς πως ολοκληρώνει πιο γρήγορα μια περιστροφή γύρω από τον ήλιο, παρά γύρω από τον εαυτό της.
Για να γίνει ντεκαφεϊνέ ο καφές, μουλιάζονται οι κόκκοι του σε ένα υγρό που αφαιρεί μόνο την καφεΐνη και αφήνει τον υπόλοιπο καφέ ανέπαφο.
Το υγρό είναι απλό διοξείδιο του άνθρακα, σε θερμοκρασία πάνω από 32 βαθμούς Κελσίου και πίεση πάνω από 73 ατμόσφαιρες. Υπό αυτές τις συνθήκες, γίνεται υπερκρίσιμο ρευστό -δηλαδή εισέρχεται σε μια ενδιάμεση κατάσταση μεταξύ αερίου και υγρού. Σε αυτή την κατάσταση έχει μερικές ενδιαφέρουσες ιδιότητες, και υπο συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να εκχυλείσει την καφείνη από τους κόκους.
Ο αυστραλοπίθηκος δεν έζησε στην Αυστραλία, αλλά στην Αφρική.
Βέβαια, για κάποιον που έχει διαβάσει πέντε πράγματα για την προϊστορία, αυτό είναι μάλλον αυτονόητο. Παρόλα αυτά, austral στα λατινικά σημαίνει νότιος, και τα κόκαλα αυτών των ανθρωπίδων βρέθηκαν στη νότια Αφρική το 1925 από τον Ρέιμοντ Νταρτ. Ο οποίος βέβαια ήταν γεννημένος στην Αυστραλία, οπότε μπορεί κανείς να υποθέσει πως δεν ήταν τυχαία η επιλογή του ονόματος που έκανε.
Ο πέμπτος δορυφόρος του Ουρανού, η Μιράντα, που ανακαλύφθηκε το 1948, είναι ο πρώτος δορυφόρος που έχει όνομα ανθρώπου και όχι θεότητας ή πνεύματος.
Ωστόσο ο άνθρωπος είναι φανταστικό πρόσωπο. Μιράντα λέγεται η ηρωίδα της Τρικυμίας του Σαίξπηρ (όλοι οι δορυφόροι του Ουρανού παίρνουν ονόματα από έργα του Σαίξπηρ και του Αλεξάντερ Πόουπ).
Το εκκρεμές ήταν γνωστό στην Κίνα από τον 1ο αιώνα μ.Χ. και στην Ευρώπη τουλάχιστον από την Αναγέννηση. Αλλά κανείς (ούτε ο Λεονάρντο ντα Βίντσι που τα μελέτησε) δεν σκέφτηκε ότι θα έβρισκαν εφαρμογή στη μέτρηση του χρόνου.
Ο πρώτος που το έκανε αυτό ήταν ο Γαλιλαίος το 1602, αφού μελέτησε τις ιδιότητες του εκκρεμούς πιο αναλυτικά. Συνέλαβε και την ιδέα ενός ρολογιού βασισμένο σε εκκρεμές, αλλά πέθανε προτού δει ένα ολοκληρωμένο. Τελικά το πρώτο κατασκευάστηκε το 1656 στην Ολλανδία από τον Κρίστιαν Χόυχενς. Να και μια ωραία φωτογραφία του 1960.