16 Ιανουαρίου 2013

Ο Τιτάνας Είναι Πιο Σαν Τη Γη Απ' Ό,τι Νομίζαμε

Ο Τιτάνας είναι με τεράστια διαφορά ο μεγαλύτερος δορυφόρος του Κρόνου (η φωτογραφία τον δείχνει σε κλίμακα). Και ξέραμε εδώ και χρόνια ότι έχει ατμόσφαιρα, καθώς και ότι αυτή αποτελείται από υδρογονάνθρακες. Κυρίως φυσικό αέριο δηλαδή, που όμως στους -178 βαθμούς Κελσίου δεν είναι αέριο. Ο Τιτάνας έχει θάλασσες, και κανονικό καιρό με εποχικές βροχοπτώσεις. Απλά αντί για νερό βρέχει μεθάνιο. Το νερό στους -178 βαθμούς (αυτή είναι η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια του Τιτάνα) δεν είναι απλά πάγος, είναι σκληρό σα βράχος.

Τον Σεπτέμβριο του 2012, το σκάφος Cassini της NASA (που ονομάζεται έτσι από τον Ιταλό αστρονόμο του 17ου αιώνα) μπόρεσε να δει μέσα από τα πυκνά σύννεφα της ατμόσφαιρας και συμπλήρωσε μερικά ενδιαφέροντα κομμάτια σε αυτό το παζλ. Μεταξύ άλλων, η NASA δημοσίευσε και αυτή τη φωτογραφία:

Φαίνεται ξεκάθαρα ένα μεγάλο ποτάμι. Είναι 20 φορές μικρότερο από το Νείλο. Και με τα καινούρια στοιχεία, ο Τιτάνας φιλοξενεί το μεγαλύτερο υγρό σύστημα που έχουμε βρει μέχρι στιγμής έξω από τη Γη.

Οργανικά μόρια, υγρό στοιχείο, εποχικοί κύκλοι. Μόνο η χαμηλή θερμοκρασία φαίνεται να στέκεται εμπόδιο στην ανάδυση ζωής και σ' εκείνη τη γωνιά του ηλιακού μας συστήματος. Από την άλλη μεριά, συνεχώς ανακαλύπτουμε πως η ζωή είναι πολύ πιο ευέλικτη απ' όσο νομίζαμε.

Ακόμα προτιμάω την εξερεύνηση στην Ευρώπη πάντως.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: