Να πέντε λόγοι που κάνουν το 2013 μια ξεχωριστή χρονιά για την επιστήμη.
1. Ο μετεωρίτης της Ρωσίας
Ή, πιο σωστά, το μετέωρο του Τσελιαμπίνσκ -αυτή η πέτρα του διαστήματος που πέφτοντας στη Ρωσία έλαμψε περισσότερο από τον Ήλιο και καταγράφηκε από εκατοντάδες κάμερες, ώστε να χαρούμε το θέαμα κι εμείς. Βεβαίως, οι επιστήμονες τρίβουν τα χέρια τους αφού είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν το φαινόμενο εξονυχιστικά και να μάθουν πολλά χρήσιμα πράγματα. Παρεμπιπτόντως, η διαφορά ανάμεσα σε μετεωρίτη και μετέωρο είναι η εξής: Πριν μπει στην ατμόσφαιρα της Γης, ο βράχος λέγεται αστεροειδής. Όταν μπει, λέγεται μετέωρο. Και ό,τι φτάσει στο έδαφος τελικά λέγεται μετεωρίτης.
2. Το DNA του αλόγου
Έγινε αλληλούχιση (δηλαδή διαβάστηκε) DNA ηλικίας ενός εκατομμυρίου ετών. Το οποίο ανήκε σε πρόγονο του σημερινού αλόγου. Φαίνεται πως επιβεβαιώθηκε έτσι το εξής: Το άλογο εξελίχθηκε πρώτη φορά στην Αμερική. Έφτασε στην Ασία περπατώντας, όταν η στάθμη του Ειρηνικού ωκεανού είχε κατέβει αρκετά ώστε να μπορεί να περπατήσει κανείς. Αυτό συνέβη στην εποχή των παγετώνων, όταν όλο αυτό το νερό είχε γίνει πάγος που σκέπαζε και τον Καναδά και τη βόρεια Ευρώπη όπως σκεπάζει τώρα την Ανταρκτική και τη Γροιλανδία. Παρεμπιπτόντως, έτσι (και τότε) πήγε κι ο άνθρωπος πρώτη φορά στην Αμερική, περπατώντας. Σε αυτή τη νέα χώρα, οι άνθρωποι κυνήγησαν το άλογο για φαγητό, μέχρι που τελικά το εξαφάνισαν. Στην Ασία πάλι, τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά και οι Μογγόλοι σκέφτηκαν/κατάφεραν να εξημερώσουν το άλογο, πράγμα που αν το καλοσκεφτείς αποτέλεσε μια επανάσταση στις μεταφορές. Ο κοντινότερος εν ζωή συγγενής του προϊστορικού αλόγου είναι το άλογο της Μογγολίας (ουσιαστικά πρόκειται για το ίδιο είδος) και -ω, τι έκπληξη- απειλείται σήμερα με εξαφάνιση. (περισσότερα στοιχεία, δοσμένα με ωραίο τρόπο, εδώ)
3. Εκτύπωση ανθρώπινων οργάνων
Η τρισδιάστατη εκτύπωση ανθρώπινων οργάνων πήρε μπρος. Η τεχνολογία αυτή βελτιώνεται συνεχώς, και δεν θα αργήσουμε να δούμε θαύματα.
4. Το μεγαλύτερο φαράγγι της Γης
Όπως οι δορυφόροι της NASA κατάφεραν να δουν κάτω από τους παγετώνες της Ανταρκτικής, ώστε να αναπαραστήσουν την επιφάνεια του εδάφους σε υπολογιστές, πέτυχαν το ίδιο και στη Γροιλανδία, όπου μεταξύ άλλων αποκάλυψαν ότι το μεγαλύτερο φαράγγι στη Γη βρίσκεται εκεί κάτω θαμμένο. Φαίνεται πως σε εκείνο το σημείο υπήρξε ένα μεγάλο και ωραίο ποτάμι, με όλο το σχετικό οικοσύστημα γύρω, κάπου 4 εκατομμύρια χρόνια πριν (νουμεράκια για γρήγορη σύγκριση: οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν πριν 66 εκατομμύρια χρόνια, ο άνθρωπος υπάρχει εδώ και 200.000 χρόνια)
5. Ένας πολύ μεγάλος τυφώνας
Τέλος, ο καιρός έκανε τα δικά του και φέτος, και έστειλε στις Φιλιππίνες τον τυφώνα Χαϊγιάν, τον μεγαλύτερο καταγεγραμμένο τροπικό κυκλώνα της ιστορίας.