4 Ιανουαρίου 2014

Η Συναρπαστική Ιστορία Των Μεταγγίσεων Αίματος

Να ένα ωραίο βιντεάκι για μια ωραία ιδέα: Την μετάγγιση αίματος.

Ανάμεσα στα υπόλοιπα, μαθαίνουμε ότι η πρώτη καταγεγραμμένη μετάγγιση επιχειρήθηκε το 1667 σε ένα δεκαπεντάχρονο αγόρι, με δότη ένα πρόβατο. Πρόβατο! Από θαύμα, το αγόρι έζησε. Έτσι η διαδικασία επαναλήφθηκε έξι μήνες αργότερα, σε ενήλικα αυτή τη φορά, ο οποίος και πάλι έζησε.

Βεβαίως τα κίνητρα τότε δεν είχαν σχέση με την αναπλήρωση του αίματος και τη χειρουργική, αλλά με τη μεταφορά στοιχείων της προσωπικότητας από ένα δότη στον άλλο, ή την παρασκευή ελιξηρίων νεότητας και άλλα τέτοια αλχημιστικά. Όταν λοιπόν άρχισαν να πεθαίνουν ασθενείς, το πείραμα εγκαταλείφθηκε (ας υπογραμμιστεί άλλη μια φορά πόσο τυχεροί ήταν οι πρώτοι πειραματιστές. Σήμερα ξέρουμε τα 23542 πράγματα που μπορούν να πάνε στραβά στις μεταγγίσεις, από θρόμβωση μέχρι, ξερωγώ, λάθος ομάδα αίματος!)

blood_cells

Τελικά η πρώτη μετάγγιση από άνθρωπο σε άνθρωπο έγινε το 1880. Λίγο μετά ανακαλύφθηκαν οι ομάδες αίματος Α και Β, ενώ η μελέτη των ομάδων Ρέζους έδωσε πρακτικά αποτελέσματα τη δεκαετία του 1940. Σήμερα που καταλαβαίνουμε κάπως καλύτερα πόσο απίστευτα πολύπλοκο μίγμα ουσιών είναι το ανθρώπινο αίμα, έχουν ταυτοποιηθεί συνολικά 32 συστήματα ομάδων αίματος (τα 2 είναι το ΑΒ0 και το Rh), αλλά ευτυχώς δεν χρειάζεται δύο άνθρωποι να είναι 100% συμβατοί σε όλες τις ομάδες, αλλιώς δε θα βρισκόταν δότης ποτέ.

Εσύ δίνεις αίμα; Δεν είναι κακή ιδέα, ψάξτο.

Μετά από τη λήψη σύντομου ιατρικού ιστορικού, τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και του αιματοκρίτη ο γιατρός της αιμοδοσίας κρίνει αν μπορείς να δώσεις αίμα τη δεδομένη στιγμή.
Πρόκειται για μια ανώδυνη διαδικασία. Το μοναδικό ενόχλημα είναι ένα μικρό τσίμπημα από τη βελόνα και μετά απλά ανοιγοκλείνεις τη γροθιά σου για να διευκολύνεις τη ροή του αίματος. Οι περισσότεροι εθελοντές αιμοδότες περιγράφουν πόσο όμορφα νιώθουν από την προσφορά τους. Λαμβάνεται λιγότερο από το 1/10 του αίματος περίπου, 450ml από τα 5 λίτρα που έχει ο άνθρωπος. Ο όγκος που χάνεται αναπληρώνεται σε 10 λεπτά μετά την αιμοδοσία. Θεωρείται ότι η κινητοποίηση του μυελού των οστών είναι και ευεργετική για τον οργανισμό.
Είναι ακίνδυνη για τον αιμοδότη. Δεν υπάρχει περίπτωση να μολυνθεί ο αιμοδότης από AIDS ή άλλο μεταδιδόμενο νόσημα αφού οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι μιας χρήσεως και αποστειρωμένες. Ο όγκος αίματος που δίνει ο αιμοδότης αντικαθίσταται αμέσως, το πλάσμα σε μια μέρα και τα ερυθρά αιμοσφαίρια σε ένα μήνα.
Η αιμοδοσία διαρκεί περίπου δέκα λεπτά. Για την όλη διαδικασία από τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου μέχρι να φύγεις υπολόγισε περίπου μισή ώρα.
Αίμα μπορεί κανείς να δώσει κάθε 3-4 μήνες.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: