6 Ιουλίου 2014

Έχεις Δει Το Contact;

foster-contact

Το Contact είναι μια ταινία επιστημονικής φαντασίας που κυκλοφόρησε το 1997, λίγους μήνες μετά τον πρόωρο θάνατο του Καρλ Σέιγκαν. Το σενάριό της βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημά του. Προφανώς και το βιβλίο είναι καλύτερο, με βασικές διαφορές (το διαστημόπλοιο έχει πέντε επιβάτες, ας πούμε) και κάμποσες επιπλέον λεπτομέρειες που δίνουν βάθος στην πλοκή και τους χαρακτήρες, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν αξίζει να δεις την ταινία.

Σκόπιμα αποφεύγω να γράψω εδώ οτιδήποτε συγκεκριμένο σχετικό με την πλοκή, να πούμε όμως κάτι για την γκάφα της ταινίας, που ίσως τελικά να μην είναι τόσο γκάφα. Έχει βουίξει το ίντερνετ, επειδή σε κάποια σκηνή, η Τζόντι Φόστερ λέει:

There are 400 billion stars out there in our galaxy alone. Now if only one out of a million of those stars had planets. Alright? And if just one out of a million of those had life. And if just one out of a million of those had intelligent life…there would be literally millions of civilizations out there.

Και αν κάποιος κάνει τις πράξεις ξεκινώντας από τα 400 δις άστρα του Γαλαξία, αμέσως βλέπει ότι όποιος έβαλε αυτές τις φράσεις στο στόμα ενός αστροφυσικού έκανε πατάτα. Αν όμως υποθέσουμε ότι μιλάει γενικώς για τα άστρα του παρατηρήσιμου σύμπαντος (1024), και ότι ενδεικτικά μόνο αναφέρει τον αριθμό των άστρων του Γαλαξία, τότε τα νούμερα βγαίνουν ακριβώς. (1024/106*106*106=106)

Όπως υποψιάζεσαι ήδη, η Έλι του βιβλίου δεν είπε ποτέ αυτή την ατάκα. Είπε άλλα, και μαζί με τις δικές τις σκέψεις (δηλαδή του Σέιγκαν) για τον κόσμο και την επιστήμη κλπ, βλέπουμε και μια εικόνα της Γης πολύ ενδιαφέρουσα. Το βιβίο εκδόθηκε το 1985, αλλά διαδραματίζεται περίπου το 2000. Ε, στο Contact ο εικοστός πρώτος αιώνας μπήκε με τη Σοβιετική Ένωση ακμαιότατη, ενώ ένας φυσικός από την Αφρική είχε γίνει πολύ διάσημος επειδή κατάφερε να ενώσει την κβαντομηχανική με τη σχετικότητα και να φτιάξει τη Θεωρία των Πάντων.

UPDATE: Δυο λόγια αποκλειστικά για το βιβλίο, που κέρδισε την 6η θέση σε ένα υποκειμενικό top 10 βιβλιοπροτάσεων popular science.

Ας κλείσει το ποστ με μια διπλή πρόταση: Προβολή της ταινίας απόψε, ανάγνωση του βιβλίου μέσα στο καλοκαίρι.

Σχετικό:
Cosmos, το καλύτερο ντοκιμαντέρ του κόσμου

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: