5 Νοεμβρίου 2014

Ένα Βίντεο Για Κάθε Στοιχείο Του Περιοδικού Πίνακα

Το TED μάζεψε τα βιντεάκια του Periodic Videos, έφτιαξε και έναν interactive Περιοδικό Πίνακα, και προτείνει σε όλους μας να ρίξουμε μια ματιά. Εδώ. Κάθε στοιχείο στον πίνακα είναι clickable, εμφανίζεται ένα μίνι παράθυρο YouTube, και μπορείς να δεις το βίντεο.

Υπολόγισε ότι με 114 στοιχεία (118 αν μετρήσουμε και τα αβάφτιστα μέχρι το ουνουνόκτιουμ) και μέση διάρκεια βιντεακίου τα 6,5 λεπτά, χρειαζόμαστε 12μισι ώρες για να τα δούμε όλα. Οπότε μάλλον δεν πάει για μαραθώνιο.

ted-periodic-videos

Σε άλλα νέα, να πούμε επίσης ότι από το 2012 έχουν βαφτιστεί δύο ακόμα φρεσκοσυντεθέντα στοιχεία, το φλερόβιο και το λιβερμόριο (με ατομικούς αριθμούς 114 και 116 αντίστοιχα).

Το φλερόβιο παίρνει το όνομα ενός ρωσικού εργαστηρίου που μας έχει δώσει αρκετά στοιχεία. Ο Γκεόργκιι Φλερόβ (1913-1990) ήταν ο Ρώσος φυσικός που, μεταξύ άλλων, ανακάλυψε την αυθόρμητη σχάση του ουρανίου. Το 1957 ίδρυσε το Κοινό Ινστιτούτο Πυρηνικών Ερευνών της Σοβιετικής Ένωσης, στην πόλη Ντούμπνα, που το 1991 μετονομάστηκε σε Εργαστήριο Πυρηνικών Αντιδράσεων Φλερόβ (FLNR). Άλλο ένα στοιχείο που έχει συντεθεί εκεί: Το ντούμπνιο.

Στην Καλιφόρνια υπάρχει μια πόλη που λέγεται Λίβερμορ, και σε αυτή την πόλη βρίσκεται από το 1952 το LLNL (Lawrence Livermore National Laboratory). Επιστήμονες του εργαστηρίου βρέθηκαν στη Ντούμπνα, στο FLNR, και συνεργάστηκαν με Ρώσους στα πειράματα που τελικά έδωσαν το λιβερμόριο.

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα γι' αυτά, ξέρεις τώρα πού θα βρεις ωραία επεξηγηματικά βιντεάκια με fun facts.

Θυμήσου:
Η σημασία του Περιοδικού Πίνακα σε ένα τετράλεπτο βιντεάκι γραφιστικής τελειότητας

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: