4 Νοεμβρίου 2012

Το Curiosity Μας Στέλνει Φωτογραφίες

Νάτο.

Το Curiosity συνεχίζει να κόβει βόλτες στον Άρη, και στα διαλείματα από τη δουλειά τραβάει και φωτογραφίες να μας στέλνει να μην το ξεχνάμε. Σήμερα κυκλοφόρησε η παραπάνω. Κάνε κλικ πάνω στην φωτογραφία για να πας στη σελίδα του wired, με επιπλέον πληροφορίες και τη φωτογραφία σε πλήρη ανάλυση, να ζουμάρεις άπειρα, να γουστάρεις. Πραγματικά, κοίτα τι κάμερες κουβαλούσε, και βάλε σε προοπτική την πρώτη φωτογραφία που μας είχε στείλει.

Ο παρατηρητικός παρατηρητής θα παρατηρήσει ότι πρόκειται για μονταρισμένη φωτογραφία. Και θα έχει δίκιο. Μονταρισμένη επειδή αποτελείται από παραπάνω της μίας φωτογραφίες, επεξεργασμένες σε κάτι ενιαίο. Η αλληλοεπικάλυψη των επιμέρους φωτογραφιών είναι και ο λόγος που δε βλέπουμε το βραχίονα που κρατάει την κάμερα. Εκτός βέβαια και αν η αμερικανική κυβέρνηση κρύβει το γεγονός ότι αρειανοί έχουν απαγάγει το ρομπότ, το τραβάνε φωτογραφίες και ζητούν λύτρα.

Λίγα πράγματα ακόμα για το Curiosity:

Πρόκειται για το μεγαλύτερο μη επανδρωμένο μαραφέτι (με διαφορά) που έχουμε στείλει στον Άρη, ever. Προσεδαφίστηκε το πρωί της 6ης Αυγούστου (και τί ωραία που ζούμε στην εποχή του internet και παρακολουθήσαμε το live-stream της NASA). Έχει μέγεθος σαν ένα αμάξι, ενώ τα προηγούμενα πράγματα που στέλναμε μοιάζαν περισσότερο σε μεγάλους φούρνους μικροκυμάτων. Γι' αυτό και δεν ήταν καθόλου αυτονόητο ότι θα προσγειωθεί. Πχ το 2004 ένα που πήγε να στείλει η ESA τσακίστηκε και έγινε βίδες. Ετούτο εδώ αντιθέτως τα πήγε καταπληκτικά.

Και επειδή έχουμε χαρτογραφήσει τον Άρη πλέον με δορυφόρους (παρόμοια φάση με το google maps), δεν το προσγειώσαμε στο κουτουρού, αλλά στο πιο μάχιμο σημείο για να ψάξουμε αυτά που θέλουμε. Ίχνη ζωής κυρίως, αλλά και άπειρες πληφοροφίες χρήσιμες μελλοντικά. Για παράδειγμα, στο οχτάμηνο ταξίδι του στο διάστημα, το σκάφος μετρούσε την ακτινοβολία εντός της "καμπίνας", για να ξέρουμε τι μας περιμένει στις επανδρωμένες αποστολές. Τι ωραία.

Αυτό που μου άρεσε εμένα περισσότερο είναι ότι (επειδή η προσεδάφιση έγινε στην "πίσω πλευρά" του πλανήτη) το σήμα που μας στέλνει με το ράδιο το Curiosity πρέπει να το αναμεταδώσει ο δορυφόρος. Που είναι μαραφέτι το οποίο γυρίζει τον Άρη από το 2001, το λεγόμενο Odyssey.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: