13 Ιουνίου 2015

Ο Άντι Γουέιρ (The Martian) Σε Ωριαίο Geek Out Session Με Τον Άνταμ Σάβατζ (Mythbusters)

Ο Άντι Γουέιρ έγραψε το πολύ καλό βιβλίο επιστημονικής φαντασίας "The Martian" (που θα είναι και η επόμενη ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ φέτος το Νοέμβριο). Ο Άνταμ Σάβατζ κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά κάθε geek ως ο ένας απ' τους δύο Mythbusters. Και σ' αυτό το βίντεο ο Άντι και ο Άνταμ κουβεντιάζουν.

Είναι από αυτές τις συζητήσεις που οι συμμετέχοντες έχουν τόσα να πουν, που απ' όπου και να το πιάσουν ακούγονται πανενδιαφέροντα πράγματα, νερντουλίστικες λεπτομέρειες και τα πλέον άκυρα λαχταριστά fun facts. Τυχαία παραδείγματα: Ο τρόπος που κάνει ο Γουέιρ την ανάλυση της τροχιάς της Γης και αυτής του Άρη, προκειμένου να επιλεγεί ημερομηνία εκτόξευσης του σκάφους στο βιβλίο. Ή η εντελώς κάζουαλ αναφορά που κάνει ο Σάβατζ στην έκθεση που έγραψε Ρίτσαρντ Φάινμαν για να συνοψίσει τα συμπεράσματά του πάνω στο ατύχημα του διαστημικού λεωφορείου Challenger το 1986. Και πότε ήταν η τελευταία φορά που άκουσες έναν τύπο να ετοιμάζεται να αναλύσει την αναγωγή της υδραζίνης*, και ο συνομιλιτής απάντησε "Oh, ho, I love this stuff";

Δεν αποτελεί έκπληξη βεβαίως ότι υπάρχουν και μερικές ανακρίβειες στο βιβλίο, τις οποίες αναλύουν διεξοδικά, ενώ πολλά από αυτά που ξέρει για το διάστημα και τις διαστημικές αποστολές ο Γουέιρ, τα έχει μάθει από ντοκιμαντέρ.

Τ' αξίζει τα λεφτά της η συνέντευξη, ούτε που θα καταλάβεις για πότε πέρασε η μία ώρα.

weir-savage

* Η υδραζίνη είναι άκρως εκρηκτική ένωση του υδρογόνου και του αζώτου, που -ακριβώς λόγω της εκρηκτικότητάς της- χρησιμοποιήθηκε ως καύσιμο πυραύλων από τους Σοβιετικούς. Στο The Martian, ο αστροναύτης που ξεμένει στον Άρη χρειάζεται νερό να πιεί, και προκειμένου να το φτιάξει αποφασίζει ότι θα αδειάσει τη δεξαμενή καυσίμων ενός σκάφους, θα πάρει το υδρογόνο της υδραζίνης και μετά θα το κάψει, δημιουργώντας νερό (H2O). Και ναι, το The Martian είναι γεμάτο τέτοια, με τις αναλυτικές τους περιγραφές και απ' όλα.

Θυμήσου:
Να Το Πρώτο Τρέιλερ Του The Martian, Της Νέας Ταινίας Του Ρίντλεϊ Σκοτ
Αυτή Η Sci-Fi Ταινία Μικρού Μήκους Θα Σου Αρέσει Και Θα Σε Προβληματίσει
Ένας Mythbuster Μιλάει Για Τις Επιστημονικές Ανακαλύψεις
23 Πράγματα Που Πιστεύεις (Μα Τα Κατέρριψαν Οι Mythbusters)
Οι Mythbusters Προσπαθούν Να Βελτιώσουν Τη Διατροφή Των Αστροναυτών
Το "The Challenger Disaster" Είναι Μια Must-Watch Ταινία

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: