27 Μαΐου 2013

Πράγματα Που Δεν Ήξερες Για Τις Βίδρες

lutralutra-park

Μπορεί να παρατήρησες στην ψηφοφορία που διοργανώνει ο "Αρκτρούρος" με το νερό ΑΥΡΑ στο Facebook κάτι ασυνήθιστο: Μια από τις περιβαλλοντικές δράσεις που καλείσαι να διαλέξεις έχει να κάνει με την παρακολούθηση των πληθυσμών της βίδρας. Η βίδρα είναι ένα ζώο που δεν το ξέρει πολύς κόσμος. Και τώρα που γράφω αυτές τις γραμμές, ο ορθογράφος μουτζουρώνει τη λέξη με κόκκινο. Το ποστ εδώ ελπίζει να βάλει το λιθαράκι του στην αλλαγή.

Ας δούμε λοιπόν μια βίδρα (επίσημο όνομα της οποίας είναι το τέλειο λούτρα-λούτρα) στο φυσικό της περιβάλλον:

Η βίδρα τρώει κατά 80% ψάρια και κατά 20% άλλα μικρά ζωάκια των νερών και θηλαστικά, αλλά και πουλιά. Θυμίζω ότι βίδρες ζούνε και στην Ελλάδα, ενώ κάτι αξιομνημόνευτο σχετικά με αυτές που έχουν παρατηρηθεί στις λίμνες-αδελφάκια Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα (τις βίδρες δηλαδή που θέλουν να μελετήσουν και ο "Αρκτούρος" με το νερό ΑΥΡΑ) είναι ότι τρώνε περισσότερα πουλιά.

Για κυνήγι βγαίνει τη νύχτα, ενώ αρκετά συχνά περνάει την μέρα στη φωλιά της, που πολλές φορές έχει είσοδο μόνο κάτω από το νερό. Αυτά κάνουν την παρατήρησή της κάπως δύσκολη. Στο παρελθόν την κυνηγούσαν για την γούνα της ή για ψυχαγωγία, αλλά τώρα γενικώς προστατεύεται. Επειδή μπορεί να απορείς με το "για ψυχαγωγία", κοίτα εδώ τι ωραία παίζει η βίδρα με ένα σκύλο:

Κατά τα άλλα, η βίδρα έχει όλες τις συνήθειες που θα περίμενε κανείς από ένα παρόμοιο θηλαστικό, με τα μικρά να μένουν με τη μαμά για περίπου ένα χρόνο έως ότου μάθουν να κυνηγούν μοναχά τους, το ζευγάρωμα να μην υπαγορεύεται ιδιαιτέρα αυστηρά από την εποχή, κλπ.

Το πολύ ενδιαφέρον που προέκυψε τα τελευταία χρόνια, είναι ότι η βίδρα παίζει να μπορεί να μυρίσει κάτω από το νερό. Αυτό που διάβασες. Δεν θα είναι μοναδική περίπτωση, ήδη ξέρουμε πρόσφατα μάθαμε ότι ένα είδος τυφλοπόντικα μπορεί να το κάνει αυτό.

In 2006 scientists proved that star-nosed moles could smell underwater. It was the first time mammals had been known to have this ability. By exhaling bubbles and sniffing them back in the star-nosed mole could analyse any scent in the water around it. It appears the otters [οι βίδρες δηλαδή] Hamilton James filmed could be doing the same.

Πολύ χονδρικά, το ζώο στέλνει φυσαλίδες αέρα τριγύρω, και όταν μία φυσαλίδα ακουμπήσει φαγητό (ένα ψάρι, ας πούμε), ο αέρας μέσα της θα πάρει μυρωδιά ψαριού. Στη συνέχεια η φυσαλίδα επιστρέφει στη μύτη του ζώου, και αυτό ανιχνεύει τις μυρωδιές κανονικά.

Τίποτα δεν ξέρουμε για τα ζώα γύρω μας, τίποτα.

Αν σε βγάλει ο δρόμος σου, μπορείς να δεις μια φορά και βίδρες από κοντά στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Μέχρι τότε, να ένα τελευταίο βίντεο -κατευθείαν από εκεί: 

Θυμήσου επίσης:
Πώς μπορείς να βοηθήσεις τις εγχώριες βίδρες με τον διαγωνισμό του νερού ΑΥΡΑ στο Facebook (νάτος).

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: