11 Σεπτεμβρίου 2013

Δες Το Φελιζόλ Να Εξαφανίζεται

Για το παραπάνω φανταστικό, θα χρειαστείς μόνο ακετόνη και φελιζόλ. Ακετόνη (ξεβαφτικό νυχιών δηλαδή) πουλάει το φαρμακείο της γειτονιάς σου, με το λίτρο, και σε τιμή τζάμπα. Βάλε λίγο σε μια λεκανίτσα, μάζεψε ό,τι φελιζόλ είχε το σπίτι από παλιές συσκευασίες και καλή διασκέδαση!

Αν τώρα απορείς πώς συμβαίνει αυτό, σκέψου λίγο το παγωτό όταν λιώνει και ξαναπαγώνει. Δεν έχει αυτή την αφράτη υφή μετά, ε; Ο λόγος είναι πως στην οικεία του μορφή το παγωτό έχει εγκλωβισμένες μέσα του και μεγάλες ποσότητες αέρα. Μόλις λιώσει όμως, ο αέρας είναι ελεύθερος να κινηθεί και φεύγει. Την επόμενη φορά που θα παγώσε το παγωτό, καταλαμβάνει λιγότερο όγκο και είναι πιο συμπαγές. Επειδή είναι σκέτο.

Αντίστοιχα, το φελιζόλ (που επισήμως λέγεται διογκωμένη πολυστερίνη) είναι ακριβώς αυτό: Διογκωμένο. Έχει και αυτό πάρα πολύ αέρα εγκλωβισμένο στο πλέγμα του, πράγμα που το κάνει και πολύ ελαφρύ. Η ακετόνη τώρα, διαλύει το φελιζόλ, όπως ακριβώς το ξύδι διαλύει τα άλατα. Ο αέρας απελευθερώνεται, και αυτή η διαφανόλευκη γλίτσα στη λεκάνη είναι η μη διογκωμένη πολυστερίνη.

Να κάτι απλούστατο που μπορεί να κάνει τα περισσότερα παιδάκια να τρελαθούν με τη χημεία.

Κι άλλα τέτοια:
Πώς θα δεις τον σίδηρο που έχουν τα κορνφλέιξ σου με γυμνό μάτι
Πώς θα φτιάξεις την καλύτερη σαπουνόφουσκα που είδες ποτέ
Οι εντυπωσιακοί ατμοί του ιωδίου μετά από μια έκρηξη
Πώς να φτιάξεις δικά σου φωσφοριζέ πράγματα

felizol

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: