Κοίταξε σε παρακαλώ αυτό το ζωάκι:
Σαν ενήλικο είναι ορατό με γυμνό μάτι (το μήκος του φτάνει το ένα χιλιοστό) και το συναντάμε σε περιβάλλοντα με βρύα και λειχήνες, δηλαδή παντού. Ενώ συνήθως συνυπάρχουν αρσενικά με θηλυκά, υπό ορισμένες συνθήκες αναπαράγεται και αυτό με παρθενογένεση (σαν ετούτο -που βέβαια είναι πολύ μικρότερο). Όμως το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό τους είναι το παρακάτω:
Τα βραδύπορα μπορούν να επιβιώσουν σε περιβάλλοντα που θα σκότωναν οποιδήποτε άλλο ζώο. Παραμένουν ζωντανά σε θερμοκρασίες κοντά στο απόλυτο μηδέν αλλά και στους 151 °C, μπορούν να αντέξουν χίλιες φορές περισσότερη ακτινοβολία από όλα τα άλλα ζώα, και να ζήσουν σχεδόν μια δεκαετία χωρίς νερό καθώς και σε κενό όπως αυτό του διαστήματος.
Δεν είναι οι μοναδικοί οργανισμοί με τέτοιες αξιοσημείωτες ιδιότητες, όμως είναι από τους πιο ευέλικτους. Και είναι τα πρώτα ζώα που διαπιστώθηκε πειραματικά ότι μπορούν να επιζήσουν σε συνθήκες κενού και επιπέδων ακτινοβολίας του διαστήματος (από πείραμα της ESA το 2007, δες)
Before this experiment, only lichen and bacteria were known to be able to survive exposure to the combination of vacuum and space radiation.
"No animal has survived open space before," says developmental biologist Bob Goldstein of the University of North Carolina at Chapel Hill, who was not affiliated with the study. "The finding that animals survived rehydration after 10 days in open space - and then produced viable embryos as well - is really remarkable."
Μετά από όλα αυτά, το nickname αρκούδα του νερού (water bear) φαντάζει πολύ λίγο.