19 Φεβρουαρίου 2013

Το Δασοσπήλαιο Του Βιετνάμ

06-hang-en-714

Το εκπληκτικό αυτό σπήλαιο λέγεται Χανγκ Σον Ντονγκ (σημαίνει: ο ποταμός του βουνού) και ανακαλύφθηκε το 1991 από έναν ντόπιο, ενώ η πρώτη εξερεύνηση που αποκάλυψε τις διαστάσεις του έγινε μόλις το 2009. Με μήκος 5 χιλιομέτρων, είναι -προς το παρόν- το μεγαλύτερο σπήλαιο του κόσμου, και δανείζεται το όνομά του από τον υπόγειο  ποταμό που φιλοξενεί.

[imagebrowser id=5]

Μπορείς να δεις τον εντυπωσιασμένο φωτογράφο/ορειβάτη/δύτη να μιλάει για το σπήλαιο στο βίντεο του National Geographic, παρακάτω. Από το 13:30 αρχίζει να περιγράφει τις ιδιαιτερότητες του οικοσυστήματος εκεί. Υπάρχουν, ας πούμε, κάτι φωτοευαίσθητοι μικροοργανισμοί που αλλάζουν το σχήμα των βράχων και δημιουργούν καινούριους όγκους -περίπου σαν τα κοράλια. Και ανάμεσα σε αυτούς τους πέτρινους όγκους, ξεπροβάλλουν και τα φυτά που βλέπεις στις φωτογραφίες. Στο 20:30 δείχνει και περιγράφει μία ιδιαίτερη μορφή συμβίωσης του μικροοργανισμού με ένα φυτό. Απ' έξω φαίνεται σαν μια μικρή φτέρη με πέτρινο κορμό. Πέτρινο. Κορμό.

Αν και υπήρχε βοτανολόγος στην αποστολή -ο οποίος δεν εντόπισε κάποιο καινούριο είδος φυτού στο σπήλαιο- συμμερίζομαι την εμφανή ανυπομονησία του φωτογράφου/ορειβάτη/δύτη για μια πιο διεξοδική μελέτη της βιολογίας του Χανγκ Σον Ντονγκ.

Μερικές ακόμα φωτογραφίες έχει κι εδώ.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: