Άλλο ένα πολύ προσεγμένο βιντεάκι από τη σειρά TEDed. Λέει μόνο τα απολύτως στοιχειώδη για την κληρονομικότητα και τον Μέντελ, αλλά το γραφιστικό κομμάτι είναι άψογο, και αρκετά αστείο. Ό,τι πρέπει για να θυμηθείς πώς γίνεται να έχεις γαλάζια μάτια ενώ και οι δύο γονείς σου είχαν καστανά.
Τις ανακαλύψεις αυτές ο Μέντελ τις έκανε περίπου στα 1860. Ήταν όμως ερασιτέχνης, και κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να προβάλει τις ιδέες του στην επιστημονική κοινότητα. Αποθαρρημένος, ο Μέντελ παράτησε τον κήπο του, πάχυνε (τόσο που δεν μπορούσε πλέον να σκύβει για να σκαλίσει το χώμα), και αφοσιώθηκε στα καθήκοντα του μοναστηριού. Ωστόσο, το 1866 αποφάσισε να δημοσιεύσει τις έρευνές του πάνω στα μπιζέλια, σε ένα τοπικό αυστριακό περιοδικό.
Όλα αυτά ξεχάστηκαν για 35 χρόνια.
Το 1900, τρεις επιστήμονες από διαφορετικές χώρες που δεν γνωρίζονταν ούτε μεταξύ τους, αλλά ούτε γνώριζαν και το έργο του Μέντελ, ανακάλυψαν τους νόμους της γενετικής εκ νέου! Την ίδια χρονιά και οι τρεις! Κάνοντας έναν τελευταίο έλεγχο ρουτίνας πριν δημοσιεύσουν τα αποτελέσματά τους, πέτυχαν την παλιά εργασία του Μέντελ, οπότε και δεν παρέλειψαν να τον αναφέρουν στις δικές τους δημοσιεύσεις.
Και έτσι θυμόμαστε τον Μέντελ σαν πατέρα της Γενετικής.
Θυμήσου και άλλα βιντεάκια TEDed: Τέσσερα λεπτά για τον Περιοδικό Πίνακα, και (drumroll) οι ιδέες που οδηγούν στις επιστημονικές ανακαλύψεις. Πριν λίγες μέρες το TEDed έκλεισε ένα χρόνο, και αυτή η επτάλεπτη ομιλία του Άνταμ Σάβατζ από τους Mythbusters είναι μακράν η δημοφιλέστερη. Ρίξε μια ματιά, αξίζει.