30 Απριλίου 2013

Τώρα Μπορείς Να Ακούσεις Τον Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ Να Μιλάει

Σε αυτό το βίντεο που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες, ακούς τον εφευρέτη Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ να απαγγέλλει αριθμούς με χαρακτηριστική σκωτσέζικη προφορά (το βίντεο τους δείχνει και σε εικόνα). Στα τελευταία δευτερόλεπτα δε, μας λέει και το όνομά του.

Hear my voice. ... Alexander. Graham. Bell.

Πρόκειται για μία από τις πρώτες σωζόμενες ηχογραφήσεις, και η μοναδική με τη φωνή του Μπελ μέχρι στιγμής. (η πρώτη γνωστή ηχογράφηση έγινε το 1857, και η παλαιότερη που έχουν καταφέρει ερευνητές να ακούσουν στις μέρες μας -το 2008- έγινε το 1860)

Alexander_Graham_Bell_and_family_1885

Και τώρα ας πούμε δυο λόγια για το πολύ ενδιαφέρον τεχνικό κομμάτι του εγχειρήματος. Οι δίσκοι του 19ου αιώνα (ο συγκεκριμένος βαστάει από το 1885) δεν θα αντέξουν την επαφή με μία βελόνα αναπαραγωγής. Αντ' αυτού, οι ερευνητές χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές, με την βασική αρχή να είναι η εξής: Μία τρισδιάστατη κάμερα σκανάρει την επιφάνεια του δίσκου, και ο υπολογιστής δημιουργεί ένα ακριβές εικονικό μοντέλο των αυλακώσεων. Στη συνέχεια, ειδικό λογισμικό εξομοιώνει το πέρασμα της βελόνας από πάνω, και στέλνει το ακουστικό σήμα στην έξοδο ήχου.

Περισσότερα μπορείς να δεις και εδώ.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: