2 Απριλίου 2013

Η Καλύτερη Σαπουνόφουσκα Που Είδες Ποτέ (Και Πώς Θα Φτιάξεις Μία)

Δεν είναι φοβερό το βίντεο; Αν ξέρεις τι είναι ο ξηρός πάγος, ήδη κατάλαβες τι πρέπει να κάνεις. Τόσο απλή ιδέα, αλλά και δυσανάλογα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Επειδή η πρώτη σου ερώτηση μάλλον είναι "πού μπορώ να βρω αυτό το πράγμα για να το κάνω κι εγώ", να σου απαντήσω: Χρησιμοποίησε το Google για να βρεις έναν τοπικό προμηθευτή, και ετοιμάσου να δώσεις περίπου 1,5-2€ για κάθε κιλό που θα αγοράσεις. Αν είσαι στην Αθήνα, δοκίμασε να πάρεις τηλέφωνο εδώ.

dryice

Ο άσπρος ατμός λοιπόν, είναι διοξείδιο του άνθρακα. Το γνωστό, που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου, και το κύριο αέριο προϊόν καύσης της μηχανής του αυτοκινήτου σου (αέριο καύσης - δηλαδή καυσαέριο).

Στη στερεή του μορφή, το διοξείδιο του άνθρακα έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδιότητα: Σε κανονικές συνθήκες, αντί να λιώνει όπως ο πάγος του νερού, γίνεται αμέσως αέριο. Ο τεχνικός όρος είναι εξάχνωση. Όλες οι ουσίες μπορούν να το κάνουν αυτό, απλά για την καθεμία είναι διαφορετικές οι συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης. Λίγες είναι αυτές που εξαχνώνονται σε συνήθεις ατμοσφαιρικές συνθήκες (το στερεό ιώδιο είναι άλλη μία).

Μιά άλλη ιδιότητα του ξηρού πάγου που πρέπει να ξέρεις πριν παραγγείλεις για το σπίτι: Η θερμοκρασία του είναι πολύ χαμηλότερη απο αυτή του κανονικού (υδάτινου) πάγου, αγγίζει τους -78.5 βαθμούς Κελσίου. Άρα δεν είναι καλή ιδέα να τον αγγίξεις με το χέρι σου για πολλή ώρα. Για λίγο δεν πειράζει, το νευρικό σου σύστημα σε προειδοποιεί εγκαίρως, όπως όταν πιάνεις ένα πολύ ζεστό πιάτο.

Τώρα καταλαβαίνεις και γιατί δεν συναντάμε πάγο διοξειδίου του άνθρακα στη φύση -τουλάχιστον όχι στη Γη μας, το διάστημα είναι γεμάτο κομήτες με ξηρό πάγο μέσα τους.

dryicehalloween

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: