22 Μαΐου 2013

Μετεωρίτης Έπεσε Στο Φεγγάρι Και Μπορείς Να Τον Δεις

Πριν από 8 χρόνια, η NASA άρχισε να παρακολουθεί συστηματικά το φεγγάρι. Και σε αυτό το βίντεο βλέπεις τη μεγαλύτερη σύγκρουση μετεωρίτη από τις περίπου 300 που κατέγραψαν από το 2005 μέχρι σήμερα, η οποία συνέβη στις 17 Μαρτίου.

Κάτι με το οποίο ασχολούνται πολύ οι επιστήμονες που μελετούν το φεγγάρι, είναι οι κρατήρες του. Μπορεί κανείς να μάθει πολλά χρήσιμα πράγματα για την ιστορία του ηλιακού μας συστήματος (και το αρκετά βίαιο παρελθόν του) με αυτόν τον τρόπο. Μελετώντας κάποιος έναν κρατήρα λοιπόν, θέλει μεταξύ άλλων να αντλήσει και πληροφορίες για αυτό που τον προκάλεσε. Πόσο μεγάλη ήταν η σύγκρουση; Τι συγκρούστηκε; Πόσο παλιά;

Σκέψου τα κωμικά "πριν" και "μετά" των διαφημίσεων αδυνατίσματος. Με τους κρατήρες, έχουμε πάρει φωτογραφίες για το "μετά" και προσπαθούμε να μαντέψουμε το "πριν". Τώρα όμως που η συγκεκριμένη σύγκρουση έχει καταγραφεί τόσο λεπτομερώς, όλη η μεθοδολογία αξιολόγησης των υπολοίπων θα ραφιναριστεί και θα βελτιωθεί αισθητά.

impact

Ο συγκεκριμένος μετεωρίτης υπολογίζεται πως είχε μάζα 40 κιλών, συγκρούστηκε με ταχύτητα 90.000 χιλιομέτρων την ώρα και σχημάτισε κρατήρα διαμέτρου 20 μέτρων. Το αμέσως επόμενο διάστημα, θα επαληθεύσει αυτή την πρόβλεψη και ο δορυφόρος που έχουμε σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι.

Και βέβαια, όπως αναφέρει και η κυρία στο βίντεο, αν θέλουμε να φτιάξουμε ποτέ βάσεις στο φεγγάρι, είναι καλή ιδέα να ξέρουμε αρκετά πράγματα για τα πράγματα που πέφτουν απ' τον ουρανό.

Θυμήσου επίσης σχετικά:
Δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τους μετεωρίτες
Το φεγγάρι φωτογραφημένο από τη Γη
Γιατί το φεγγάρι μοιάζει καμιά φορά να μεγαλώνει

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: