29 Ιουνίου 2013

Το Δικό Σου Διαστημικό Τηλεσκόπιο

arkyd

Αν μη τι άλλο, το 2013 μας διδάσκει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούμε τον τίτλο "το Kickstarter της χρονιάς" με φειδώ.

Είχαμε πρώτα το τρισδιάστατο στυλό, μετά ήρθαν τα φυτά που φωσφορίζουν, και πριν ακόμα φτάσουμε στα μισά του χρόνου έχει ολοκληρωθεί και η χρηματοδότηση του ARKYD (άρκιντ).

"Τι είναι το ARKYD", ρωτάς;

Είναι το πρώτο τηλεσκόπιο που εκτοξεύεται στο διάστημα χωρίς να έχει αναμιχθεί κάποιο κράτος στη διαδικασία. Και η (εν μέρη, but still) χρηματοδότηση του πρότζεκτ από απλούς ανθρώπους όλου του πλανήτη μέσω Kickstarter το κάνει ακόμα πιο καταπληκτικό, θαρρώ. Το διάστημα παύει να είναι μονοπώλειο των κρατών, έρμαιο των πολιτικών σκοπιμοτήτων και ευάλωτο στα κάθε λογής γραφειοκρατικά κολλήματα. Όπως μπορεί ένας δεκαεννιάχρονος να τραβήξει μόνος του φωτογραφίες της Γης από τη στρατόσφαιρα, μπορεί και ο καθένας μας να στείλει ένα τηλεσκόπιο στο διάστημα. Εντάξει όχι ακριβώς, αλλά ο συμβολισμός είναι πολύ δυνατός, δεν είναι;

Να και το βίντεο:

Οι λεπτομέρειες του πρότζεκτ είναι εξίσου εντυπωσιακές.

Το τηλεσκόπιο που αγοράζουμε στο Kickstarter είναι μέρος ενός μικρού στόλου μικρών τηλεσκοπίων, τα οποία θα σαρώνουν την γύρω μας περιοχή για αστεροειδείς. Στόχος είναι η καταγραφή των κατάλληλων για επίσκεψη-εξόρυξη-αξιοποίηση. Το χεράκι του σε όλα αυτά, έχει βάλει βεβαίως και ο Πίτερ Διαμαντής.

Δίνοντας λοιπόν 25$ για το ARKYD, αγοράζεις μια φωτογραφία σου με φόντο τον πλανήτη μας. Το τηλεσκόπιο έχει πάνω του μια οθόνη, και θα μπορεί να προβάλει μια φωτογραφία που του έστειλες, ενώ ένας μικρός ρομποτικός βραχίονας με μια κάμερα στην άκρη θα τραβάει τη γη, το τηλεσκόπιο και την οθόνη του -μαζί με ό,τι δείχνει αυτή εκείνη τη στιγμή. Καθόλου άσχημο.

Το πιο ουσιαστικό βέβαια είναι η δυνατότητα που θα δοθεί σε όσους πληρώσουν παραπάνω, να στρέψουν το τηλεσκόπιο όπου θέλουν. Όπως ίσως φαντάζεσαι, το Hubble και το Kepler δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ο καθένας, αν και πολλοί θα ήθελαν. Μιλάω τώρα για πλανητάρια, σχολεία, μουσεία, κλπ. Που μόνο με 200$ θα μπορούν να κάνουν ολόδικές τους αστρονομικές παρατηρήσεις.

arkydassembly

Fun Fact: Το όνομα ARKYD βγαίνει από το Star Wars!

Arakyd Industries was originally a supplier of exploration droids, its most noteworthy achievement being the Viper probe droid model, which the Empire used to locate the Echo Base on the planet Hoth in Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back. The Viper model was based on the success of Galalloy Industries early probe droids – the first true probe droids to search planets and asteroids for valuable resources, such as metals to fuel the processing plants of industry.

Να πούμε εδώ ότι το τηλεσκόπιο έχει συγκινήσει και τον γνωστό σκιτσογράφο των ίνερνετς, Oatmeal. Ο οποίος έδωσε 10.000 και αγόρασε το δικαίωμα να βαφτίσει έναν αστεροειδή που θα ανακαλύψει το ARKYD. Βεβαίως σχεδιάζει να οργανώσει ψηφοφορία ώστε να διαλέξουν το όνομα οι αναγνώστες του.

oatmealarkyd

Το Kickstarter ήδη μάζεψε το 1.000.000$ και οι εξελίξεις προβλέπονται άψογες. Τι λες, θα γίνεις μέρος τους;

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: