25 Ιουλίου 2013

Γιατί Πεθαίνουν Οι Μέλισσες

bees

Τα τελευταία χρόνια οι μέλισσες όλου του κόσμου άρχισαν να πεθαίνουν σε αφύσικα μεγάλα ποσοστά, και κανείς δεν ήξερε γιατί. Το πρόβλημα ήταν -και είναι- σημαντικό, επειδή ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των φυτών εξαρτάται για την αναπαραγωγή του αποκλειστικά από τις μέλισσες. Και λέγοντας φυτών, εννοώ και αυτά που καλλιεργούμε εμείς για να φάμε. Αν αύριο εξαφανίζονταν οι μέλισσες, οι άνθρωποι του πλανήτη θα αντιμετώπιζαν μεγάλο πρόβλημα σίτισης.

Και μπορεί στον πραγματικό κόσμο οι μέλισσες να μην εξαφανίστηκαν, αλλά σίγουρα ο πληθυσμός τους μειώθηκε. Ενώ όσο ψάχναμε στα τυφλά τα αίτια, είχαν πέσει και (σχετικά αβάσιμες) υποψίες στην ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων. Μια καινούρια έρευνα όμως φαίνεται να δίνει απάντηση στο μυστήριο.

Πάλι εμείς την κάναμε τη ζημιά δηλαδή, αλλά με τρόπο που δεν το περιμέναμε.

honeybee

Κάποια στιγμή, αφού αντιληφθήκαμε τα προβλήματα που δημιουργούν τα παρασιτοκτόνα στα οικοσυστήματα των αγροτικών καλλιεργειών, μπήκαν κάποιοι περιορισμοί στη χρήση τους. Για παράδειγμα, οι αγρότες δεν ψεκάζουν με εντομοκτόνα την περίοδο που οι μέλισσες γυροφέρνουν μεταφέροντας γύρη και γονιμοποιώντας τα φυτά. Στις καλλιέργειες όμως δεν χρησιμοποιούνται μόνο εντομοκτόνα. Μεταξύ άλλων, υπάρχουν και τα μυκητοκτόνα. Αυτά κρίθηκαν αβλαβή για τα έντομα και δεν υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς. Σκέψου: όπως η πενικιλλίνη δεν σε επηρεάζει, έτσι δεν θα επηρεάσει κάτι αντίστοιχο και τη μέλισσα. Από την άλλη, δε χρειάζεται η πενικιλλίνη να σκοτώσει άνθρωπο για να του προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Και κάτι τέτοιο διαπιστώθηκε με τις μέλισσες σε έρευνα που δημοσιεύθηκε μόλις χθες.

Our results highlight a need for research on sub-lethal effects of fungicides and other chemicals that bees placed in an agricultural setting are exposed to.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα μυκητοκτόνο που χρησιμοποιείται αρκετά, μπορεί να μην σκοτώνει τις μέλισσες αλλά αυξάνει την ευαισθησία τους στον παθογόνο μικροοργανισμό Nosema ceranae. Με αυτόν οι μέλισσες έρχονται και φυσιολογικά σε επαφή, χωρίς να τις επηρεάζει και πάρα πολύ. Μέλισσες που έχουν εκτεθεί σε συγκεκριμένο μυκητοκτόνο όμως, είναι πολύ ευάλωτες και φαίνεται ότι πεθαίνουν κιόλας.

Για να δούμε πώς θα επηρεάσει τα πράγματα αυτή η καινούρια γνώση.

Θυμήσου:
Ένα βίντεο με μέλισσες σε καταπληκτική ανάλυση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: