19 Αυγούστου 2013

Δεν Είναι 14% Πιθανότερο Να Πεθάνεις Στα Γενέθλιά Σου

happybirthday

(Επανα)κυκλοφόρησε τις τελευταίες μέρες ένα fun fact, ότι είναι 14% πιθανότερο να πεθάνεις ανήμερα στα γενέθλιά σου, απ' ό,τι είναι τις υπόλοιπες μέρες. Να και δύο λινξ (1,2). Περίεργο δεν ακούγεται; Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο όμως, θα ήταν πολύ τέλειο αν ίσχυε.

Δεν ισχύει.

Ή, όπως συμβαίνει σε όλες τις παρόμοιες περιπτώσεις, ίσως να ισχύει. Σίγουρα  όμως δεν το απέδειξε η περσινή έρευνα την οποία επικαλείται το fun fact.

Αν ισχύει, δεν έχουμε απολύτως καμία ιδέα γύρω από το μηχανισμό. Πώς συμβαίνει κάτι τέτοιο;
Αν δεν ισχύει, το αποτέλεσμα της έρευνας μπορεί να εξηγηθεί με πολύ πιο συνηθισμένο τρόπο: Ανθρώπινο λάθος στα έγγραφα.

Το δείγμα της μελέτης ήταν 2,5 εκατομμύρια Ελβετοί, που είναι αρκετά μεγάλο δείγμα. Η 14% πιθανότητα, προκύπτει από τους 900 εξ αυτών οι οποίοι έχουν ίδια ημερομηνία γεννήσεως/θανάτου στα χαρτιά. Αλλά 900 στα 2.500.000 δεν είναι τίποτα. Σημαίνει ότι αυτοί οι 900 θα μπορούσαν να είναι τυπογραφικά λάθη. Και δεν χρειάζεται τέτοια λάθη να συμβαίνουν συχνά. Αρκεί ένα ποσοστό σφάλματος 0,036%, που είναι πολύ χαμηλό -και άρα ρεαλιστικό. Τα λέει και λίγο πιο αναλυτικά σε ένα άρθρο του BBC, εδώ.

Οπότε, μέχρι να έρθουν περισσότερα στοιχεία στο τραπέζι, προτιμώ το ενδεχόμενο του 0,036% ανθρώπινου λάθους, από την άγνωστη αιτία που καταφέρνει να συγχρονίζει με τόση ακρίβεια τα πράγματα.

 

Δες επίσης:
Πράγματα που πιθανότατα πιστεύεις (μα τα κατέρριψαν οι Mythbusters)
Δεν υπάρχει μαγνητική καταιγίδα στην Ελλάδα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: