30 Σεπτεμβρίου 2013

Στον Διαστημικό Σταθμό Μελετάνε Τις Καταιγίδες

sprite-zoom

Οι κεραυνοί είναι πολύ ωραίο θέαμα, αλλά αν το καλοσκεφτείς δεν ξέρουμε και πάρα πολλά πράγματα γι' αυτούς, δεν τους έχουμε πολυκαταλάβει. ΟΚ, δεν τους στέλνει ο Δίας, αυτό είναι ένα. Και το φαινόμενο έχει να κάνει με τον στατικό ηλεκτρισμό. Δύο. Αλλά τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στα σύννεφα κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας; Και τι είναι αυτές οι περίεργες λάμψεις που βλέπουν οι αστροναύτες τόσα χρόνια από ψηλά στα σημεία των καταιγίδων; Κοίτα τη φωτογραφία πιο προσεκτικά. Εκτός από την μωβοασημί λάμψη του σύννεφου, έχει πεταχτεί και ένα περίεργο κόκκινο φως λίγο πιο πάνω.

Τι είναι αυτό;

Πρέπει να μάθουμε!

Προς το παρόν τα λίγα πράγματα που ξέρουμε σχετικά, επέτρεψαν στους επιστήμονες να εξοπλίσουν με τους κατάλληλους αισθητήρες ένα μηχάνημα που συνδέθηκε με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και θα μελετάει τις καταιγίδες εξονυχιστικά. Μεταξύ άλλων κουβαλάει ανιχνευτές ακτίνων γάμμα και αντιύλης. Το βίντεο τα εξηγεί πολύ ωραία:

Και εδώ μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για την ιστορία των σχετικών παρατηρήσεων. Σκόρπιες αναφορές σε αυτές τις λάμψεις υπήρχαν και από πιλότους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά ελλείψει οποιουδήποτε άλλου στοιχείου δεν τους πήρε στα σοβαρά ο κόσμος. Και η κατάσταση άλλαξε μόλις το 1989.

Fun fact: Η κόκκινη λάμψη της πάνω (και της κάτω) φωτογραφίας έχει όνομα. Λέγεται sprite (τελώνιο; :s).

sprite

 

via

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: