26 Σεπτεμβρίου 2013

Επιτέλους: Τα Φωτόσπαθα Μπορεί Και Να Μην Είναι Τόσο Απίθανα Τελικά

saber-duel

Οι καταστάσεις της ύλης που βλέπουμε συνήθως είναι τα στερεά, τα υγρά και τα αέρια. Μπορεί να ξέρεις και μια τέταρτη κατάσταση της ύλης, το πλάσμα (είναι εκείνη η κατάσταση όπου λόγω πολύ υψηλών θερμοκρασιών τα ηλεκτρόνια ξεφεύγουν εντελώς από την έλξη του πυρήνα, οπότε υποατομικά σωματίδια κυκλοφορούν ελεύθερα, όπως για παράδειγμα στον κεραυνό, στον ήλιο, ή σε έναν αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης).

Όμως υπάρχουν και αρκετές άλλες καταστάσεις της ύλης, ενώ το θέμα μας σήμερα είναι μία νεοανακαλυφθείσα, εντελώς φρέσκια. Επιστήμονες είχαν προτείνει θεωρητικά την ύπαρξή της εδώ και κάποιο καιρό, αλλά η πειραματική επιβεβαίωση ήρθε μόλις πριν μερικούς μήνες.

Θυμήσου λίγο τα φωτόνια: Στις συνηθισμένες συνθήκες, τα φωτόνια είναι στοιχειώδη σωματίδια χωρίς καθόλου μάζα, τα οποία δεν αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Είναι οι φορείς της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, δηλαδή του φωτός. Ωστόσο, σύμφωνα με αυτή τη δημοσίευση στο Nature είναι εφικτό υπό συγκεκριμένες συνθήκες να αρχίσουν να συμπεριφέρονται σα να έχουν μάζα, και να ενώνονται σχηματίζοντας ζεύγη. Περίπου σαν μόρια δηλαδή. Και πώς ακριβώς έγινε αυτό;

Researchers began by pumped rubidium atoms into a vacuum chamber, then used lasers to cool the cloud of atoms to just a few degrees above absolute zero. Using extremely weak laser pulses, they then fired single photons into the cloud of atoms. As the photons enter the cloud of cold atoms, its energy excites atoms along its path, causing the photon to slow dramatically. As the photon moves through the cloud, that energy is handed off from atom to atom, and eventually exits the cloud with the photon.

Πέρα από την ικανοποίηση της περιέργειας και την αέναη διεύρυνση της γνώσης μας, οι ερευνητές αναφέρουν πως η ανακάλυψή τους μπορεί να βρει πρακτική εφαρμογή στην κατασκευή κβαντικών (και άρα ταχύτατων, σε συγκεκριμένα προβλήματα) υπολογιστών. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα εδώ.

Και μπορεί η απόσταση από το καινούριο επίτευγμα μέχρι την κατασκευή ενός φωτόσπαθου να φαντάζει πάρα πάρα πολύ μεγάλη, αλλά από την άλλη σκέψου πως όσο εξωτικό και αν ακούγεται το πλάσμα, οι περισσότερες σύγχρονες τηλεοράσεις είναι γεμάτες τέτοιο.

Υπάρχει ελπίδα.

Παρεμπιπτόντως:
Ο πλανήτης Κρόνος έχει ολόδικό του Death-Star
Λίγα λόγια για την διττή φύση της ύλης -και σωματίδια, και κύματα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: