23 Οκτωβρίου 2013

Τα Τηλεσκόπια Του Μάουνα Κέα (Στη Χαβάη) Σε Timelapse

Το Μάουνα Κέα είναι το ψηλότερο ηφαίστειο στη Χαβάη, και τα τελευταία 50 χρόνια η τοποθεσία έχει κριθεί κατάλληλη για την ανέγερση μεγάλων ωραίων τηλεσκοπίων -12 μέχρι στιγμής, και σχέδια για περισσότερα είναι στα σκαριά. Το βίντεο δείχνει ουρανό και τηλεσκόπια σε timelapse. Το έφτιαξε αυτός.

Τα κίτρινα σα-φωτόσπαθα, παρεμπιπτόντως, δεν είναι ψεύτικα εφέ. Πρόκειται για κανονικά λέιζερ που έχουν τα τηλεσκόπια, και με πολύ χρήσιμη λειτουργία μάλιστα. Επειδή ο αέρας της ατμόσφαιρας μπορεί πολύ εύκολα να αλλοιώσει τις παρατηρήσεις των μακρινών άστρων, το λέιζερ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υπολογιστεί ο βαθμός αλλοίωσης και να διορθωθούν οι μετρήσεις!

A typical laser pointer that you might use to point at stuff/exercise your cat is about 5 mW. [...] And yet it's enough to blind airplane pilots. The lasers on the telescopes are in the range of 15-40 watts. The FAA calls a no-fly zone over the area when a laser is in use, and two people have to stand around outside in the freezing temperatures and watch for airplanes. Each of them has a kill switch to turn off the laser in case an airplane comes near.

Το άλλο ενδιαφέρον που μαθαίνεις εδώ για τα λέιζερ των τηλεσκοπίων: Εκτός από πιλότους μπορούν να ενοχλήσουν και τους κατασκοπευτικούς δορυφόρους που γυρίζουν πάνω απ' τα κεφάλια μας. Οπότε και σε εκείνες τις περιπτώσεις πρέπει να τα σβήνουν. Αν όμως είσαι κατάσκοπος και θέλεις να κατασκοπεύσεις, δεν μπορείς να πεις στον άλλο "σβήσε το λέιζερ απόψε, θα περάσω με το δορυφόρο να δω τι γίνεται κάτω". Οπότε η λύση που εφαρμόζουν οι σχετικές υπηρεσίες είναι να δίνουν σε τυχαία διαστήματα και false positives, να ζητούν την απενεργοποίηση των λέιζερ και μερικές φορές που δεν περνάει τίποτα.

Προβλήματα που έχει ο κόσμος.

 mauna-kea

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: