6 Νοεμβρίου 2013

Η Ινδία Έβαλε Μπρος Για Να Πάει Στον Άρη

 Mars ISRO

Στην λίστα με τα μηχανάκια που απογειώθηκαν με προορισμό τον Άρη, από το 1960 μέχρι σήμερα, μπήκε χθες και το MOM (Mars Orbiter Mission). Να εδώ η εκτόξευση, με την αντίστροφη μέτρηση να ξεκινάει στο 0:22. Το αναφέρω γιατί το μέτρημα γίνεται στα αγγλικά, με ινδική όμως προφορά, πράγμα που προσδίδει στο όλο σκηνικό κάτι ιδιαίτερο που αδυνατώ να προσδιορίσω με ακρίβεια.

Σε περίπτωση τώρα που κάποιος αναρωτιέται "καλά, η Ινδία έχει ένα δισεκατομμύριο στόματα να θρέψει, και ασχολείται με διαστημικές αποστολές;", η απάντηση που δίνει ο Ινδός υπεύθυνος είναι πολύ ωραία:

India is home to poor people but it's also an emerging economy, it's a middle-income country, it's a member of the G20. What is hard for people to get their head around is that we are home to poverty but also a global power. We are not really one country but two in one. And we need to do both things: contribute to global knowledge as well as take care of poor people at home.

Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα εδώ, αλλά μην παραλείψεις να ρίξεις πρώτα μια ματιά στο πολύ ωραίο infographic του space.com παρακάτω. Μιλάει για τον σκοπό της αποστολής και δείχνει το μέγεθος του Μομ σε κλίμακα, αλλά επίσης παρουσιάζει με πολύ ωραίο τρόπο την πορεία που θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες. Πρόσεξε τη θέση του Άρη σήμερα, και τη θέση του τη στιγμή που θα έχει φτάσει εκεί το διαστημοσκάφος.

Τι ωραίο μαθηματικό πρόβλημα, να υπολογιστεί ο ελάχιστος δυνατός χρόνος ταξιδιού, και η θέση του Άρη τη στιγμή της άφιξης, ώστε να χαραχθεί στη συνέχεια και η optimum πορεία του σκάφους!

india-mars-probe

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: