13 Δεκεμβρίου 2013

Υγρό Αλουμίνιο Χύνεται Σε Μια Μυρμηγκοφωλιά - Το Αποτέλεσμα Θα Μπορούσε Να Είναι Γλυπτό

Αυτό το βίντεο που έκανε το γύρο των ίντερνετς τις τελευταίες ώρες, δείχνει πώς μπορεί κανείς να δει τα λαγούμια μιας μυρμηγκοφωλιάς με τον πλέον παραστατικό τρόπο. 

Και σε αυτό το pdf, μπορείς να διαβάσεις τους λόγους που οδηγούν σε τέτοιες μυρμηγκοκτονίες. Περιληπτικά, κάθε είδος μυρμηγκιού φτιάχνει και φωλιά με διαφορετικό σχήμα. Επίσης, υπάρχουν πολλοί τρόποι να οργανωθούν τα μυρμήγκια χωροταξικά εντός των στοών, και η έρευνα έχει δείξει πώς και το σχήμα και ο τρόπος οργάνωσης φαίνονται να υπακούν στους νόμους της δαρβινικής εξέλιξης. Δηλαδή, δεν εξελίσσονται μόνο τα μυρμήγκια ως οργανισμοί, εξελίσσονται και οι αποικίες ως υπερ-οργανισμοί. Μελετώντας περισσότερες φωλιές, οι ερευνητές μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα το φαινόμενο.

ant-nest-cast

Επίσης, δεν είναι ανάγκη να χρησιμοποιείται κάθε φορά αλουμίνιο. Σε άλλες περιπτώσεις κρίνεται καταλληλότερο το κερί, ή η πολυουρεθάνη, ο ψευδάργυρος και άλλα υλικά. Χρησιμοποιώντας κερί, για παράδειγμα, θα μπορούσε κάποιος να δει και πού εντός της φωλιάς βρίσκονταν το κάθε μυρμήγκι τη στιγμή του incident. Όπως είδες στο βίντεο, το αλουμίνιο δεν επιτρέπει τέτοια λεπτοδουλειά. Είναι όμως ανθεκτικότερο.

Τέλος πάντων, σταματάω, γιατί δε μου φαίνεται πολύ ωραίο να πεθαίνουν έτσι μαζικά τα ζωάκια.

Υπομονή λίγα χρόνια ακόμα, ώστε να μπορεί να γίνει λεπτομερές mapping των φωλιών με χρήση μικρών kinect και τη γενικότερη επιστράτευση non-invasive μεθόδων.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: