20 Ιανουαρίου 2014

Αν Έλιωνε Όλος Ο Πάγος Του Πλανήτη

earthflood

Αν λιώσει ποτέ ξανά όλος ο πάγος του πλανήτη (πράγμα που, αν συνεχίσουμε με εντατικούς ρυθμούς την καταπληκτική δουλειά που κάνουμε σε αυτό το κομμάτι, υπολογίζεται να καταφέρουμε σε 5000 χρόνια) το ακτογραμμικό τοπίο θα αλλάξει ραγδαία. Αντίο Νέα Υόρκη, αντίο Βενετία. Αλλά αυτά είναι τα προφανή. Έχει ενδιαφέρον το πόσο θα φούσκωνε ο Αμαζόνιος, που ουσιαστικά θα έφτιαχνε μια λιμνάρα στη μέση της Βραζιλίας.

king-size-lake

Ο ωκεανός γύρω από την Ανταρκτική θα γινόταν πολλές διάσπαρτες λίμνες και νέα νησάκια θα ξεφύτρωναν στο κέντρο. Μερικές πόλεις ακόμα που θα εξαφανιστούν: Βρυξέλλες, Βαγδάτη (!), Πεκίνο, Μόντρεαλ. Και δεν τις λες παραθαλάσσιες πολεις όλες αυτές.

Παραδόξως, ηπειρωτική Ελλάδα δεν φαίνεται να πλήττεται πολύ. Αν και τα νησιά μας θα γίνουν όλα Ατλαντίδες, εντάξει.

Μπορείς να δεις περισσότερους χάρτες στη σελίδα του National Geographic. Εκεί γράφει επίσης κάτι αρκετά ενδιαφέρον, ότι πριν 35 εκατομμύρια χρόνια ο πλανήτης δεν είχε καθόλου πάγους. Αλλά σιγά σιγά καθώς τα πολλά φυτά δέσμευαν το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, η θερμοκρασία έπεσε. 35 εκατομμύρια χρόνια είναι πολύ λίγο. Ο αστεροειδής του Τσίξουλουμπ που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους, έπεσε πριν 66 εκατομμύρια χρόνια.

Θυμήσου ακόμα:
Πλέον τα πλοία περνάνε και πάνω απ' το βόρειο πόλο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: