28 Φεβρουαρίου 2014

Ο Τζέικομπ Μπαρνέτ Και Οι Θεωρίες Του

Ο Τζέικομπ Μπαρνέτ γεννήθηκε το 1998 και δύο χρόνια αργότερα διαγνώστηκε με αυτισμό. Πρόκειται για πολύ ξεχωριστή περίπτωση, αφού πήδηξε 7 (εφτά!) τάξεις στο σχολείο, και από την ηλικία των 12 μπήκε στο πανεπιστήμιο. Ασχολείται με τη θεωρητική φυσική, και φαίνεται ότι τα πάει πολύ καλά. Στο TED talk που έδωσε μπορείς να πάρεις μια γεύση.

Μακάρι το παιδάκι να γίνει ο επόμενος Στίβεν Χόκινγκ. Και, ακόμα καλύτερα, μακάρι όντως να λύσει το πρόβλημα των φυσικών και να ενοποιήσει την κβαντομηχανική με τη σχετικότητα. Ήδη έχουμε αργήσει πολύ (στο μυθιστόρημα Contact, ο Καρλ Σέιγκαν προέβλεπε πως ένας Αφρικανός επιστήμονας θα το έχει καταφέρει πριν το 2000).

jacob

Αλλά πρέπει τα media να σταματήσουν να λένε "θα αποδείξει ότι η θεωρία της σχετικότητας είναι λάθος". Δεν είναι λάθος (επιχείρημα 1, επιχείρημα 2, επιχείρημα 3). Απλώς έχουμε την ευχέρεια στην επιστήμη να μιλάμε με ακρίβεια για πράγματα που δεν πολυκαταλαβαίνουμε. Και όταν έρθει η επιπλέον κατανόηση, οι νέες γνώσεις συμπληρώνουν τις παλιές χωρίς να τις απορρίπτουν.

Επιστρέφοντας στον μικρό Τζέικομπ, νάτος εδώ να εξηγεί διαφορικό και ολοκληρωτικό λογισμό, χρησιμοποιώντας για πίνακα τα τζάμια του σπιτιού του, όπως ο Ράσελ Κρόου στο "a beautiful mind". Σε ρόλο γκεστ, ο σκύλος στην αυλή.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: