19 Ιούνιος 2014

Η Άγνωστη Χημική Επικοινωνία Των Φυτών

Τα τελευταία χρόνια έχει ανακαλυφθεί κάτι αναπάντεχο στη χημεία του φυτικού βασιλείου, κάτι που επί χιλιετίες δε μας περνούσε καν απ' το μυαλό: Πως τα φυτά χρησιμοποιούν διάφορους χημικούς μηχανισμούς επικοινωνίας εξ αποστάσεως, και μπορούν συλλογικά να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους ανάλογα με τις εμπειρίες των γειτόνων τους.

Ένα οικείο σε όλους παράδειγμα είναι η μυρωδιά του φρεσκοκομμένου γκαζόν. Η οποία σημαίνει "I'm hit, I'm hit!" και μόλις την ανιχνεύσουν οι ακούρευτοι ακόμα γείτονες έχουν το χρόνο να προετοιμάσουν ενδεχόμενες άμυνες.

ΟΚ, στην περίπτωση του γκαζόν δεν υπάρχουν ιδιαίτερα αποτελεσματικές άμυνες. Αν όμως αρχίσει να μασουλάει τα φύλλα μια κάμπια, το φυτό μπορεί να ενημερώσει τα διπλανά του και αυτά να εκκρίνουν καμπιοαπωθητικές/καμπιοκτόνες ουσίες εγκαίρως. Και υπάρχουν άλλα, ακόμα εντυπωσιακότερα παραδείγματα όπου τα χημικά σήματα που εκκρίνουν τα φυτά στον αέρα προσελκύουν πχ σφήκες που θα επιτεθούν στις κάμπιες και θα σώσουν τα φυτά.

Άλλο ένα win-win της φυσικής επιλογής.

Και το ωραίο είναι πως αυτές οι έρευνες βρίσκονται ακόμα στην αρχή. Στο βίντεο μπορείς να δεις μερικά ακόμα παραδείγματα. Τώρα όμως που ξέρουμε τι να ψάξουμε, σε 5-10 χρόνια θα έχουμε ανακαλύψει ένα πολύ πολύ πλουσιότερο ρεπερτόριο τέτοιων λειτουργιών.

social-plants

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: