9 Ιουνίου 2014

Γράφτηκε Πρόγραμμα Που Πέρασε Το Τεστ Τούρινγκ!

eugene

Το τεστ Τούρινγκ είναι ένας τρόπος να μετρήσει κανείς την εξυπνάδα μιας μηχανής, και εκτελείται ως εξής: Κάθεσαι στο πληκτρολόγιο και μιλάς με κάποια τεχνητή νοημοσύνη μέσω chat. Θα μπορέσεις εσύ, ο άνθρωπος, να καταλάβεις ότι δεν γράφεις σε άλλο άνθρωπο, ή θα δίνει τόσο ρεαλιστικές και έξυπνες απαντήσεις ώστε να σε ξεγελάσει;

Την ιδέα για αυτό το τεστ την είχε ο Άλαν Τούρινγκ, ο Βρετανός πρωτοπόρος της επιστήμης των υπολογιστών, το 1950. Αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στην πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης.

Μικρό βιντεοδιάλειμμα: Ποιος ήταν ο Άλαν Τούρινγκ (και γιατί είναι σημαντικός).

UPDATE: Η φαν του Blue Dot @jubaloo_ τουίταρε αυτό το λινκ, με μια επιστολή που έγραψε ο Τούρινγκ σε φίλο του το 1952.

I'm afraid that the following syllogism may be used by some in the future.

Turing believes machines think
Turing lies with men
Therefore machines do not think

Το Σάββατο ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Ρίντινγκ συμμετείχαν στον σχετικό διαγωνισμό που διεξάγεται κάθε χρόνο στο Λονδίνο. Το κομπιούτερ τους λέγεται Γιουτζίν. Είναι ένα πρόγραμμα που εξομοιώνει ένα 13χρονο αγόρι. Οι πιο συγκεκριμένες απαιτήσεις του τεστ ήταν σε πεντάλεπτες συζητήσεις, να περάσεις τον Η/Υ για άνθρωπο σε ποσοστό 30%, ή μία στις τρεις φορές περίπου. Ο Γιουτζίν έπεισε τους συνομιλητές του σε ποσοστό 33%, και είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που ξεπεράστηκε το 30%.

Εδώ έχει σημασία και η σχετική δήλωση του καθηγητή Κέβιν Γουώρικ:

Some will claim that the Test has already been passed. The words Turing Test have been applied to similar competitions around the world. However this event involved the most simultaneous comparison tests than ever before, was independently verified and, crucially, the conversations were unrestricted. A true Turing Test does not set the questions or topics prior to the conversations. We are therefore proud to declare that Alan Turing's Test was passed for the first time on Saturday.

 Η ομάδα ξεκίνησε την ανάπτυξη του Γιουτζίν το 2001, και είχε φτάσει κοντά στο στόχο της και πριν από δύο χρόνια, όταν πέτυχε ποσοστό 29% στο ίδιο τεστ.

Οπότε τώρα μένει απλά να ευχηθούμε καλή συνέχεια και να κάνουμε υπομονή. Αρκετά λιγότερη υπομονή απ' όσο φανταζόμασταν μέχρι χθες, ενδεχομένως.

Διάβασε περισσότερα στο away.gr.

 (via, via, via)

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: