20 Ιουλίου 2014

Από Τη Γη Στη Σελήνη: Μια Ταινία Και Εορταστκά Λινξ #Apollo45

Στις 20 Ιουλίου 1969, πριν 45 χρόνια ακριβώς, ο Νηλ Άρμστρονγκ και ο Μπαζ Όλντριν έγιναν οι πρώτοι γήινοι που βρέθηκαν στο φεγγάρι.  Οπότε να ένας καλός λόγος να θέλεις να είσαι 55 χρονών. Να έχεις ζωντανές αναμνήσεις από τις 20 Ιουλίου του 1969, που έβλεπες στην τηλεόραση κάτι συγκλονιστικό.

Το "In the Shadow of the Moon" είναι ό,τι πρέπει για σήμερα, μια ταινία-ντοκιμαντέρ του Ρον Χάουαρντ (Apollo 13, A Beautiful Mind, κλπ) με πολλές συνεντεύξεις φεγγαροπερπατητών και λοιπών αστροναυτών, με ενδιαφέροντα λόγια και πράγματα να μάθει κανείς, όλα σε μια διάχυτη νοσταλγική-συγκινητική ατμόσφαιρα. Σπέσιαλ αναφορά και στον Μάικλ Κόλινς, τον τρίτο επιβάτη της αποστολής Apollo 11, που όμως έμεινε καθ' όλη τη διάρκεια σε τροχιά, "πάνω" απ' τους άλλους δύο. The moon's own moon, όπως τον αποκαλούσε ο Καρλ Σέιγκαν.

(επίσης, στο 15:50: τσεμτρέιλς!)

Ορίστε λοιπόν μερικά λινξ για την σημαντική σημερινή επέτειο:

1. HD υλικό από την πρώτη προσσελήνωση

Σε μικρά downloadable αρχεία των 20-30MB, από το site της NASA. Καθώς θα τα βλέπεις έχε στο μυαλό σου ότι η γνωστή φράση του Άρμστρονγκ "A small step for man, κλπ" δεν ήταν το πρώτο πράγμα που ειπώθηκε στο φεγγάρι. Πριν ακόμα βγουν έξω απ' το σκάφος, ο Μπαζ Όλντριν είπε "OK, engines stop."

(Α, και ενώ η προσσελήνωση έγινε στις 20 Ιουλίου, η πόρτα του σκάφους άνοιξε 6 ώρες αργότερα. Όταν ήταν 21 Ιουλίου.)

buzz-aldrin

2. Όλα τα αντικείμενα που έχει αφήσει ο άνθρωπος στο φεγγάρι.

Τα λες και σκουπίδια.

Η λίστα είναι λίγο out of date, γιατί δεν αναφέρει τίποτα για το Τσανγκεσένχα της Κίνας που προσσεληνώθηκε πέρυσι. Αλλά you get the picture, χαμός έγινε κι εκεί πάνω. Εν τω μεταξύ, εδώ κάτω,

3. Οι χαμένες φεγγαρόπετρες.

Αφού επέστρεψαν δείγματα στη Γη οι αστροναύτες, η NASA έκανε outsource τη μελέτη τους σε διάφορες ερευνητικές ομάδες του κόσμου. Μιλάμε για εκατοντάδες κομμάτια βράχων που ταξίδεψαν με ταχυδρομείο. Ε, πολλών τα ίχνη χάθηκαν.

moonrocks

4. Ο λόγος που θα εκφωνούσε ο Νίξον, αν τα πράγματα για τους δύο αστροναύτες δεν εξελίσσονταν καλά.

Πάρα πολύ ωραίο και ποιητικό κείμενο. Ευτυχώς όμως έμεινε στο συρτάρι, και κοινοποιήθηκε μόλις το 1999.

Fate has ordained that the men who went to the moon to explore in peace will stay on the moon to rest in peace.

5. Ναι, όντως πήγαμε στο φεγγάρι.

Απολαυστικό ως συνήθως debunking των θεωριών συνωμοσίας, δια χειρός Φιλ Πλέιτ. Και σε περίπτωση που αναρωτιώσουν πώς νιώθει ένας αστροναύτης που περπάτησε στο φεγγάρι για όλους αυτούς που δεν τον πιστεύουν,

6. Ο Μπαζ Όλντριν απαντάει ερωτήσεις του κόσμου σε AMA του reddit.

Πριν δέκα μόλις μέρες, και ξέρεις πώς είναι αυτά τα ΑΜΑ: Ο κόσμος ρωτάει ενδιαφέροντα πράγματα πάνω σε οτιδήποτε. Και όσο πιο καλή σχέση με την τεχνολογία και τις εξελίξεις έχει ο ερωτώμενος, τόσο καλύτερα έχει πιάσει το νόημα της διαδικασίας και απαντάει-συζητάει δημιουργώντας ένα πολύ ιδιαίτερο και ενδιαφέρον ανάγνωσμα.

- What went through your head when you first looked back and saw the Earth from space?
- We're the only 3 people that are not back there.

- Is there anything you regret not getting to do while in space?
- What George Clooney's character was doing with the jetpack in Gravity.

moonladnding

7. Η προσσελήνωση γράφεται με δύο σ, όχι με ένα.

Αυτό το λινκ, που παραπέμπει σε αναλυτική γλωσσολογική συζήτηση με πλήρη ανάπτυξη των επιχειρημάτων της κάθε πλευράς, πιθανότατα θα ενδιαφέρει κυρίως τους grammar-nazis αναγνώστες. Για όλους τους υπόλοιπους, να κάτι ξεχωριστό, ένα ευτράπελο του Google: Η περίπτωση της προσσελήνωσης είναι πολύ σπάνια (μοναδική;) επειδή γκουγκλάροντας τη σωστή λέξη, εμφανίζεται και αυτό:

prosselhnwsh

Τόσο διαδεδομένη είναι η ανορθόγραφη εκδοχή, που ο καημένος ο αλγόριθμος μπλέχτηκε.

eagle-lander

Αυτά τα λίγα για σήμερα, φτάνουν για να περάσεις την μέρα με το μυαλό στο φεγγάρι.

Έξτρα μπόνους, το βιντεάκι που ανέβασε στο Facebook ο Τομ Χανκς.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: