24 Σεπτεμβρίου 2014

Υποθέτουμε Τα Χειρότερα Για Τον Κόσμο, Μα Κάνουμε Μεγάλο Λάθος

rosling-view

Αν συζητήσεις με τους ανθρώπους που συναντάς γύρω σου μέσα στη μέρα, θα διαπιστώσεις ότι οι περισσότεροι έχουν μια εικόνα για την κατάσταση της ανθρωπότητας σήμερα (παγκόσμια φτώχια, μορφωτικό επίπεδο στις άλλες χώρες, παιδική θνησιμότητα, πόσοι πόλεμοι γίνονται, τέτοια), κάπως λάθος. Πολύ λάθος και απαισιόδοξη.

Τρεις είναι οι λόγοι γι' αυτό:

  1. Μεγαλώσαμε σε μία φούσκα, δεν έχουμε βιώματα αντιπροσωπευτικά του συνόλου.
  2. Στο σχολείο μάθαμε παλιά στοιχεία, outdated στοιχεία, επειδή οι δάσκαλοι αυτά ήξεραν και επειδή τα -χρονοβόρα σε συγγραφή και διανομή- βιβλία τέτοια έγραφαν. Και όχι μόνο τα διδακτικά βιβλία, αλλά και η εγκυκλοπαίδεια δεκαετίας (τουλάχιστον), ή τα βιβλία στην όποια δανειστική βιβλιοθήκη.
  3. Οι ειδήσεις στην τηλεόραση, που εστιάζουν πάντα στην πρόσφατη καταστροφή, στον σεισμό, στα προβλήματα της οικονμίας, στον πόλεμο, στην επίθεση καρχαρία, κλπ.

Και ο αγαπητός Σουηδός στατιστικολόγος Χανς Ρόσλινγκ, έχει βαλθεί να μας ενημερώσει, να ακυρώσει την απαισιοδοξία μας. Παίρνοντας έγκυρα στοιχεία από αξιόπιστους παγκόσμιους οργανισμούς και συγκεντρώνοντάς τα σε διαγράμματα, γενικεύοντας στη συνέχεια τα συμπεράσματα ώστε να τα θυμόμαστε πιο εύκολα, και βάζοντας στις ομιλίες του πολύ χιούμορ.

Να η πιο πρόσφατη εξ αυτών:

Είναι πολύ ενδιαφέρον αυτό που λέει ο γιός του, για τους δημοσιογράφους. Τα media προβάλλου την προαναφερθείσα απαισιόδοξη εικόνα του κόσμου επειδή αυτά πιστεύουν και οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι. Η ιδέα για ένα τεστ που θα μπορούν να κάνουν οι υπάλληλοι ενός οργανισμού για να έχουν την πιο διορθωμένα στοιχεία υπόψιν τους (αυτό αναφέρεται στο βίντεο) φαίνεται πολύ καλή. Ειδικά επειδή δεν θα είναι τεστ που περνάς με διάβασμα, αλλά τεστ που περνάς υιοθετώντας τους εξής απλούς κανόνες:

  1. Τα πράγματα γίνονται καλύτερα
  2. Η ανισότητα (μεταξύ κρατών) μειώνεται
  3. Πρώτα έρχεται η άνοδος του μορφωτικού και βιωτικού επιπέδου και μετά ακολουθεί η παραγωγή πλούτου
  4. Οι επιθέσεις από καρχαρία είναι πολύ πολύ σπάνιες

rules-of-thumb

Σε κάποιον που τα ακούει πρώτη φορά, αυτά τα νέα δεδομένα θα ακούγονται πολύ λάθος, αντίθετα με την κοινή λογική και αφελώς υπερβολικά.

Ίσως βοηθήσουν οι παλαιότερες ομιλίες του Χανς Ρόσλινγκ:

Θυμήσου ακόμα:
Και ο Ασίμωφ αυτά έλεγε, από το 1974. Δεν χρειάζονται προφητικές ικανότητες, απλά να διαβάσει κανείς τα στοιχεία.

We've done very well since World War Two. We have...the world as a whole has eaten better, has lived better, has had a higher standard of living than it has ever had before. Now, you might tell me that through this entire thirty years there have been millions...hundreds of millions of people always hungry, always starving, with very little, and I'll say yes; it's been rotten. My point is that before now, it's always been rotten-ER. And we haven't really appreciated how temporary this is.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: