1 Νοεμβρίου 2014

Πληροφορίες, Λινξ Και Βίντεο Για Την Virgin Galactic [UPDATED]

spaceshiptwo

Θα το άκουσες ήδη από χθες: Δοκιμαστική πτήση του σκάφους SpaceShipTwo της Virgin Galactic (της εταιρείας του Ρίτσαρντ Μπράνσον που στοχεύει να προσφέρει ταξίδια στο διάστημα σε ευκατάστατους ενδιαφερόμενους) πήγε στραβά, εξερράγη στον άερα, ο ένας πιλότος είναι νεκρός και ο άλλος σοβαρά τραυματισμένος.

Ο κόσμος του διαστήματος είναι συγκλονισμένος, από τους υπόλοιπους πρωτοπόρους του ιδιωτικού τομέα όπως τον Ήλον Μασκ και τον Πίτερ Διαμαντή, μέχρι τους ανθρώπους της NASA και τον αγαπημένο αστροναύτη των social media Κρις Χάντφιλντ. Μετά και την (χωρίς κανένα ανθρώπινο κόστος) έκρηξη του ανεφοδιαστικού σκάφους του ISS την Τρίτη, μπορούμε να πούμε ότι πέρασε μια άσχημη εβδομάδα για το διάστημα.

Η Virgin Galactic ιδρύθηκε το 2004 και στόχος της είναι να πετάξει τουρίστες στα όρια της ατμόσφαιρας, απ' όπου μπορείς να δεις την Γη καμπυλωμένη και να πάρεις μια γεύση διαστήματος. Το όραμα πίσω από την παροχή αυτής της υπηρεσίας είναι ότι θα τονώσει το ενδιαφέρον του κοινού για το διάστημα, ενώ παράλληλα η ρουτινοποίηση τέτοιων πτήσεων θα μειώσει το κόστος και θα αυξήσει την ασφάλεια.

Εδώ μπορείς να δεις σε βίντεο πώς είναι σχεδιασμένο να πετάει αυτό το ιδιόμορφο αεροπλάνο όταν όλα δουλεύουν ρολόι:

Και εδώ μια αναλυτική ανακοίνωση της ίδιας της εταιρείας:

UPDATE: Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον γράφει για το συμβάν στο μπλογκ του.

The bravery of test pilots generally cannot be overstated. Nobody underestimates the risks involved in space travel. Commander Chris Hadfield is amongst those who has sent moving notes of support, in which he highlighted the nature of space projects. He wrote: “As a former test pilot, crashes and even deaths were frequent. It is a known part of the business. Little solace, but reality. Pushing the bounds of knowledge and possibility comes with unavoidable risk.”

Για περισσότερες πληροφορίες, δοκίμασε το αναλυτικό ποστ από το Gizmodo που ανανεώνεται ακόμα, ή και το αντίστοιχο ποστ του Verge. Ή του Wired.

Το γενικό κλίμα είναι ότι δεν πρέπει η θλίψη για το συμβάν να απομακρύνει τους εμπλεκόμενους (ή την κοινή γνώμη) από τον στόχο, που είναι η έξοδος της ανθρωπότητας στο διάστημα. Πέρα όμως από αυτό υπάρχει και η ψύχραιμη τεκμηριωμένη αντίθετη άποψη.

SpaceShipTwo—at least, the version that has the Virgin Galactic livery painted on its tail—is not a Federation starship. It’s not a vehicle for the exploration of frontiers. This would be true even if Virgin Galactic did more than barely brush up against the bottom of space. Virgin Galactic is building the world’s most expensive roller coaster, the aerospace version of Beluga caviar. It’s a thing for rich people to do: pay $250,000 to not feel the weight of the world.

People get rich; they spend money. Sometimes it’s vulgar, but it’s the system we all seem to accept. When it costs the lives of the workers building that system, we should stop accepting it.

Αρκετά πράγματα μπορεί κάποιος να απαντήσει και εδώ βέβαια, αλλά τροφή για σκέψη nonetheless. Ολόκληρο το κείμενο εδώ.

virgin-xplode

Μένει να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα για την εταιρεία στο μέλλον. Σύμφωνα με τη Wikipedia, ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους που έχουν ήδη κλείσει θέση (δίνοντας και προκαταβολή) έχουμε τον Στίβεν Χόκινγκ, τον Τομ Χανκς, το ζεύγος Μπραντ Πιτ και Αντεζλίνα Τζολί, ακόμα και τον Άστον Κούτσερ. Εξακολουθούν να θέλουν ένα τέτοιο ταξίδι;

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: