16 Δεκεμβρίου 2014

Και Τώρα, Ο Άρθουρ Κλαρκ Παρουσιάζει Ένα Ντοκιμαντέρ Για Τα Φράκταλ Και Τη Θεωρία Του Χάους

arthur-clarke-on-fractals

Για τα φράκταλ έχεις ξαναδιαβάσει στο Blue Dot. Είναι αυτά τα πολύπλοκα γεωμετρικά σχήματα, επαναλαμβανόμενα επ' άπειρον, που βασίζονται σε απλούς μαθηματικούς κανόνες και (ακριβώς γι' αυτό το λόγο) εμφανίζονται παντού στη φύση. Από τις ακτογραμμές μέχρι τα κλαδιά των δέντρων μέχρι τα αιμοφόρα αγγεία στο σώμα μας. Έχεις δει και σχετικά βιντεάκια TED ed, που εξηγούν το κόνσεπτ σύντομα και ψυχαγωγικά.

Επίσης έχεις ξαναδιαβάσει για το άπειρο και τα όσα περίεργα ανακάλυψαν γι' αυτό οι μαθηματικοί που το μελέτησαν τους τελευταίους αιώνες.

mandelbrot-set

Αλλά δε θέλεις να δεις και ένα ωραίο ωριαίο ντοκιμαντέρ με τον Άρθουρ Κλαρκ να μιλάει για το πρώτο φράκταλ που ανακάλυψε ο Μπενουά Μάντελμπροτ;

Θέλεις.

Το ντοκιμαντέρ εδώ γυρίστηκε το 1980 (πράγμα που φαίνεται και από τα γραφικά των κομπιούτερ), και δείχνει έμμεσα κάτι ενδιαφέρον: Ως συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας πρέπει λίγο πολύ να κρατάς συνεχώς επαφή με την αιχμή των επιστημονικών εξελίξεων. Ε, και άμα σου αρέσουν τόσο αυτά που μαθαίνεις δεν τα βάζεις απλά στις ιστορίες σου (τραβηγμένα συχνά απ' τα μαλλιά), θέλεις και να τα μεταφέρεις στον κόσμο αυτούσια. Οπότε παρουσιάζεις ντοκιμαντέρ.

Και τώρα που έχεις μάθει/θυμηθεί τι είναι τα φράκταλ και ποιος ήταν ο Μπενουά Μάντελμπροτ, μπορείς να εκτιμήσεις ένα καλό ανέκδοτο:

- What does the "B" in Benoit B. Mandelbrot stand for?

- Benoit B. Mandelbrot

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: