20 Δεκεμβρίου 2014

Η NASA Στέλνει Πλέον Αντικείμενα Στον ISS Με "E-Mail" (Για Να Τα Τυπώσει Ο 3D-Printer Στο Διάστημα)

made-in-space

Τέλειο; Τέλειο.

Στη φωτογραφία βλέπεις τον αστροναύτη Μπάρυ "Μπουτς" Γουίλμορ να κρατάει ένα γαλλικό κλειδί. Μία ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου κλειδιού είναι ότι το τύπωσε τρισδιάστατος εκτυπωτής. Μία δεύτερη ιδιαιτεροτητά του είναι ότι ο εκτυπωτής το τύπωσε μέσα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (σε συνθήκες "μηδενικής βαρύτητας" ένας εκτυπωτής πρέπει να λάβει υπόψη του την πολύ διαφορετική συμπεριφορά των υλικών εκεί). Και το κερασάκι στην τούρτα, η τρίτη ιδιαιτερότητα που έστειλε τη φωτογραφία στα πέρατα των ίντερνετς με εντυπωσιακά headlines αποπάνω, είναι ότι το ψηφιακό αρχείο μεταφέρθηκε στον εκτυπωτή από τη Γη.

Λεπτομέρειες γράφει στο Medium και ο Μάικ Τσεν της Made in Space, της εταιρείας που έφτιαξε αυτόν τον 3D-printer.

made-in-space-parts

Η Made in Space, το startup-απόφοιτος του Singularity University, έχει βάλει εδώ και λίγο καιρό τον 3D-printer της σε δουλειά, εντός του ISS καθώς αυτός πετάει πάνω απ' τα κεφάλια μας. 21 διαφορετικά αντικείμενα έχουν εκτυπωθεί στο διάστημα μέχρι στιγμής, πράγμα σημαντικό γιατί η δημιουργία αντικειμένων στο διάστημα λύνει ένα μεγάλο πρόβλημα -αυτό της αποστολής αντικειμένων στο διάστημα (δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί ακριβής τιμή, αλλά το να πάει ένα κιλό στον ISS μπορεί και να κοστίζει γύρω στα 80.000 δολάρια).

Το επόμενο βήμα είναι τώρα επιστραφεί το κλειδί και τα υπόλοιπα αντικείμενα στη Γη, να εξεταστούν εξονυχιστικά οι διαφορές τους με τα ξαδελφάκια τους που τυπώνονται στη Γη, και να ληφθούν υπόψη στο περαιτέρω optimization της εκτύπωσης στο διάστημα.

Γιατί, μην ξεχνάμε ότι ο τελικός στόχος είναι να τυπώνονται ολόκληρες βάσεις στο φεγγάρι και κατοικίες στον Άρη.

Στόχος που δεν απέχει απαραίτητα πολύ.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: