7 Νοεμβρίου 2012

Ο Τυφώνας Sandy Και Η Αντιπλυμμηρική Οχύρωση Των Πόλεων

Ο τυφώνας Sandy πέρασε. Πιο ήρεμα απ' ό,τι τον περιγράψανε στις ειδήσεις, αλλά φουριόζος nevertheless.  Με αφορμή αυτόν λοιπόν, ο επιστημονικός κόσμος έχει κινητοποιηθεί και ενημέρωνει πως τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να ληφθούν μέτρα πρόληψης. Αν το δεις αντικειμενικά το θέμα, λέει, η Νέα Υόρκη δεν είναι και το ιδανικότερο μέρος για να στοιβάξεις 20 εκατομμύρια ανθρώπους, από γεωγραφική άποψη. Και πέρα από τους τυφώνες δηλαδή, σήμερα που έχουμε σίγουρη την επικείμενη άνοδο της στάθμης της θάλασσας (ένα μέτρο έως το 2100), μην πας να ανοίξεις σπιτικό πλάι στον Ατλαντικό.

Κάτι τέτοια δεν μας έχουν σταματήσει στο παρελθόν όμως. Θα τα βάλουμε κάτω, άνθρωποι έξυπνοι και ικανοί θα επεξεργαστούν το θέμα, υπάρχουσα γνώση θα αξιοποιηθεί, νέα γνώση θα προκύψει, και θα κάνουμε αυτό που arguably κάνουμε καλύτερα σαν είδος: παρεμβάσεις στη φύση.

Με αφορμή την παραπάνω είδηση, ας ρίξουμε μια ματιά σε άλλες παρόμοιου τύπου παρεμβάσεις σε άλλα μέρη. Προφανές παράδειγμα βεβαίως η Ολλανδία:

Image

Οι μπλε γραμμές στο χάρτη είναι ένα περίπλοκο σύμπλεγμα φραγμάτων, αντλιών και άλλων διατάξεων που στήθηκε μετά την πλυμμήρα του 1953, όταν έχασαν τη ζωή τους 1800 άνθρωποι. Έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα επτά θαύματα του σύγχρονου κόσμου και από ελικόπτερο φαίνεται πιο μεγαλόπρεπο:

Στη Νέα Υόρκη ωστόσο δε χρειάζεται μάλλον κάτι τόσο μεγάλο. Σίγουρα πάντως θα είναι πιο περίπλοκο από το συνεχές φράγμα μήκους 25 χιλιομέτρων που προστατεύει την Αγία Πετρούπολη.

Image

Για να δούμε τι θα σκαρφιστούν.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: