Θυμάσαι τον γαλαξία; Είναι αυτή η φωτεινή λωρίδα που βλέπουμε στο νυχτερινό ουρανό όταν δεν έχει φώτα γύρω μας. Εγώ τον βλέπω πλέον μόνο σε διακοπές μακριά από τον πολιτισμό. Και ενώ το σχήμα του είναι αυτό το σπιράλ, τον βλέπουμε σαν γραμμή επειδή από εκεί που στεκόμαστε τον κοιτάμε σαν ένα πιάτο από το πλάι.
Σκέψου: κάθε φωτεινό πίξελ σε αυτή την εικόνα είναι ένας ήλιος σαν τον δικό μας (ο δικός μας είναι και από τους μικρούς), συνολικά αγγίζουν τους 200-400 δισεκατομμύρια ήλιους. Για να καταλάβεις, μια μπανιέρα γεμάτη αλάτι, έχει μέσα ένα δισεκατομμύριο κόκκους. Στο κέντρο του γαλαξία, βρίσκεται μια μεγάλη μαύρη τρύπα, λίγο ξεχωριστή -όπως και στο κέντρο κάθε γαλαξία (αυτό δεν είναι πλήρως επιβεβαιωμένο ακόμα, ωστόσο). Ό,τι κι αν υπάρχει στο κέντρο πάντως, γύρω από αυτό περιστρέφονται τα υπόλοιπα. Στη φωτογραφία πάνω φαίνονται και οι χρόνοι του δικού μας ήλιου, ο οποίος πιάνει την ταχύτητα των 200 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο.
Και τώρα, προσπάθησε να συνειδητοποιήσεις το παρακάτω: Μέχρι να δει τα πίξελ ο Γαλιλαίος με το τηλεσκόπιο το 1610, λιγοστοί άνθρωποι φανταζόντουσαν πως ο γαλαξίας αποτελείται από αστέρια. Και μέχι το 1920, κανείς μα κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως ο δικός μας δεν είναι και ο μοναδικός γαλαξίας! Και σήμερα ξέρουμε πως οι συνολικοί γαλαξίες στο σύμπαν είναι εκατοντάδες δισεκατομμύρια. Ό,τι είναι ένα άστρο για τον γαλαξία μας, είναι ένας γαλαξίας για το σύμπαν. Με τις παρούσες εκτιμήσεις τουλάχιστον, γιατί όπως λένε και στη NASA, "όσο θα βελτιώνονται τα τηλεσκόπια, θα βλέπουμε περισσότερους γαλαξίες, οπότε θα ανεβαίνουν και οι εκτιμήσεις για τον συνολικό τους αριθμό". Μου φαίνεται συγκλονιστικό ότι για το μεγαλύτερο μέρος της καταγεγραμμένης ιστορίας, ένα τόσο συνταρακτικό δεδομένο για τον κόσμο ήταν άγνωστο, δεν επηρέασε καθόλου την σκέψη. Και μένω να αναρωτιέμαι, πόσα είναι αυτά που ακόμα δεν ξέρουμε.
UPDATE: Το παραπάνω το έγραψα και το ανέβασα βράδυ. Και την επόμενη μέρα το πρωί βλέπω στο twitter του popsci.com ότι η Google ανέβασε αυτό! Έναν online interactive χάρτη των 100.000 πιο κοντινών μας αστεριών. Είναι σαν google maps για την γαλαξιακή γειτονιά μας. Πολύ ωραίο, βάλε τον browser σε full screen, άστο να φορτώσει, και πάτα πάνω αριστερά take the tour. Οι ακτίνες των πλανητών είναι σε κλίμακα, αλλά οι ίδιοι πλανήτες είναι πολύ μικροί για να φαίνονται (btw, ο ήλιος αποτελεί το 99% της μάζας του ηλιακού συστήματος, και το υπόλοιπο 1% μοιράζεται σε πλανήτες, δορυφόρους, πλανήτες νάνους, αστεροειδείς).