15 Νοεμβρίου 2012

Δύο Βίντεο Για Την Έκλειψη Ηλίου

Image

Είχαμε μία προχτές, στην Αυστραλία. Το wired δημοσίευσε δύο βίντεο, ένα που τράβηξε το ευρωπαϊκό διαστημικό μαραφέτι που έχουμε σε τροχιά, και ένα που τράβηξε από τη γη η NASA. Νάτα. Στην Ελλάδα ζήσαμε μερική έκλειψη τον Αύγουστο του 1999, μεσημέρι ήταν θυμάμαι. Αν και δεν κάνει να κοιτάζουμε κατάματα, οπότε δεν είναι τόσο εντυπωσιακό. Και θα ήταν πιο εντυπωσιακό τρομακτικό αν ήμασταν προληπτικοί πρωτόγονοι.

Να και λίγα γενικά για τις εκλείψεις από εδώ.

Η έκλειψη ηλίου συμβαίνει όταν η Γη βρεθεί μέσα στον κώνο σκιάς που αφήνει πίσω της η Σελήνη, με άλλα λόγια όταν η Σελήνη βρεθεί ανάμεσα από την Γη και τον ήλιο και έτσι κρύψει το φως του ηλίου. Η έκλειψη ηλίου μπορεί να είναι ολική, όταν δηλαδή ολόκληρος ο ήλιος κρυφτεί από την Σελήνη, ή μερική όταν δηλαδή μόνο ένα τμήμα του ηλίου κρυφτεί από την Σελήνη. Η έκλειψη ηλίου είναι ορατή ως ολική μόνο σε μια στενή ζώνη πλάτους μέχρι και 300 χιλιόμετρα ενώ έξω από αυτήν είναι ορατή ως μερική. Το ποσοστό κάλυψης του ηλίου στις περιοχές όπου φαίνεται ως μερική εξαρτάται από την απόστασή τους από το σημείο της ολικής έκλειψης.

Κατα την διάρκεια της ολικής έκλειψης ο ήλιος χάνεται πίσω από το φεγγάρι για περίπου 1 ως 7 λεπτά. Αυτή η περίοδος είναι γνωστή ως ολική φάση. Κατά την διάρκεια της ολικής φάσης πέφτει σκοτάδι όσο και σε μια νύχτα με πανσέληνο ενώ κάνουν την εμφάνισή τους και οι λαμπροί αστέρες. Χαρακτηριστικό της ολικής φάσης είναι και η εμφάνιση του ηλιακού στέματος όπως βλέπετε στην πιο πάνω εικόνα.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: