12 Νοεμβρίου 2012

Φεγγάρι, Αστεροειδείς, Άρη: Ερχόμαστε

Πολλή αισιοδοξία στη NASA μετά την επανεκλογή Ομπάμα. Με μια ρεπουμπλικανική κυβέρνηση Ρόμνι, η επανεξέταση του ρόλου της NASA και οι περικοπές ήταν δεδομένες, κι έτσι διάφορα φιλόδοξα σχέδια εξερεύνησης είχαν μπει στην κατάψυξη μέχρι νεωτέρας. Χωρίς να ασχοληθώ άλλο με το πολιτικό σκέλος, για να δούμε (από εδώ) τι φανταστικά σχέδια είναι αυτά που πιθανότατα θα επισημοποιηθούν τις επόμενες μέρες:

Έχουμε ήδη μια αποστολή σε αστεροειδή σχεδιασμένη για το 2025, για την οποία σχεδιάζονται καινούριος πύραυλος (ο SLS) και καινούρια "καμπίνα", με κατάλληλες προδιαγραφές για μεγάλα ταξίδια. Αλλά τώρα συζητείται μία ενδιάμεση εφαρμογή των τεχνολογιών αυτών, πες το 2020, όπου θα εγκατασταθεί επανδρωμένο όχημα στο σημείο L2 πίσω από τη σελήνη. Κανείς δεν οφείλει να ξέρει τι είναι το L2, ή σημείο Λαγκράνζ. Να ορισμός (ενδιαφέρον αλλά περίπλοκο), να και σχήμα (απλούστατο). Περιληπτικά, στο σημείο Λαγκράνζ είναι τέτοια η αθροιστική επίδραση της βαρύτητας Γης και Σελήνης, ώστε το διαστημόπλοιό μας θα γυρίζει μαζί με το φεγγάρι γύρω γύρω χωρίς δαπάνη ενέργειας. Διαστημικό πάρκινγκ. Και από εκεί θα μπορούν να ελέγχουν τηλεκατευθυνόμενα ρομποτάκια στη σελήνη, κλπ. (Μέσω διαστημικού ίντερνετ!!)

Και γενικότερα, ο πύραυλος SLS υπόσχεται ωραίες εξελίξεις, κάτι ψελλίζεται και για τον Άρη. Ο Λόρι Γκάρβερ, υψηλόβαθμο στέλεχος της NASA (μπορεί βέβαια το deputy chief να είναι και η νούμερο ένα θέση, θα σε γελάσω) φάνηκε πολύ αισιόδοξος τον Σεπτέμβριο σε ένα συνέδριο, όπου δήλωσε:

"We just recently delivered a comprehensive report to Congress outlining our destinations which makes clear that SLS will go way beyond low-Earth orbit to explore the expansive space around the Earth-moon system, near-Earth asteroids, the moon, and ultimately, Mars. Let me say that again: We're going back to the moon, attempting a first-ever mission to send humans to an asteroid and actively developing a plan to take Americans to Mars.

Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ φαίνεται πιθανό ότι τα επόμενα χρόνια θα σταματήσουν να μας εκπλήσσουν πρωτοπορώντας σε αυτά τα θέματα. Με μια ματιά στις επανδρωμένες αποστολές που σχεδιάζονται στο φεγγάρι τα επόμενα χρόνια, βλέπω ότι:

  • Η Google ετοιμάζει επανδρωμένη αποστολή το 2015 (μαζί με τον Πίτερ Διαμαντή).
  • η Ινδία λέει να περάσει μια βόλτα κατά το 2020.
  • το 2024 μπαίνει στο χορό και η ΕΕ με το Aurora.
  • και μέχρι το 2030 το έχουν βάλει σοβαρά στο πρόγραμμα και Κίνα, Ιράν, Ρωσία.

Θα δούμε.

Το κεφάλι του Ομπάμα στη φωτογραφία, δε φαίνεται ψεύτικο; Φωτοσοπιασμένο;

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: