12 Νοεμβρίου 2012

Οι Ελέφαντες (Δεν) Έχουν Λέξη Για Το "Τρεχάτε, Έρχονται Μέλισσες"

Βασικά, απ' ό,τι φαίνεται έχουν αρκετές λέξεις-κραυγές. "Σε λίγο γεννάω", "προσοχή, άνθρωποι", αλλά αυτό με τις μέλισσες είναι η πιο πρόσφατη διαπίστωση, και λίγο αστείο.

...και λίγο λάθος! (τώρα το είδα)

Further work is needed to confirm whether the rumble call is used for other kinds of threats, not just bees.

Κατά τα άλλα, ο τίτλος είναι το ασύλλυπτο λογοπαίγνιο "Elephants Have Word for 'Bee-Ware'", αλλά πρέπει να διαβάσεις τα 3/4 του άρθρου για να φτάσεις στο quote που επισημαίνω. [αναστεναγμός απογοήτευσης]

Κοίτα πόσο μεγάλη διαφορά μπορούν να κάνουν μικρές λέξεις. Ο τίτλος της ίδιας είδησης στο wired.uk, είναι "Oxford scientists discover elephant 'bee warning' call". Το οποίο είναι σωστό, γιατί ό,τι και αν σημαίνει η κραυγή, όπου αλλού και να το χρησιμοποιούν, ναι, σαν προειδοποιητικό σήμα για μέλισσες χρησιμοποιείται σίγουρα. Δεν είναι πυρηνική φυσική, να μένεις ακριβής σε τέτοιες δημοσιεύσεις, αλλά φαινόμενα σαν το πρώτο είναι πάρα πολύ συχνά, δυστυχώς.

Τέλος πάντων.

Ωστόσο είναι ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα αυτό ευρύτερα, το πώς σιγά σιγά ανακαλύτουμε διάφορους πολύπλοκους τρόπους επικοινωνίας των ζώων. Σα να μικραίνει το χάσμα ανάμεσα σε αυτά και εμάς, ολοένα.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: