15 Φεβρουαρίου 2013

Πώς Θα Γίνει Στ' Αλήθεια Το Jurassic Park

jurassicchicken

Αν δηλαδή γίνει ποτέ.

Όπως ίσως θυμάσαι, το πρόβλημα με το σενάριο της ταινίας (που βγαίνει φέτος και σε 3D) είναι ότι ακόμα και με το κόλπο του κουνουπιού στο ρετσίνι, το DNA αποδομείται (σχετικά) γρήγορα. Άρα δεν γίνεται να έχει διατηρηθεί ανέπαφο για 66 εκατομμύρια χρόνια. Ωστόσο, μια αναπάντεχη εναλλακτική δυνατότητα παρουσιάστηκε στους ερευνητές τα προηγούμενα χρόνια. Ας δούμε πρώτα τι είναι ο αταβισμός.

Αταβισμός είναι όταν κάποιο προγονικό χαρακτηριστικό το οποίο δεν εκφράζεται πλέον, αλλά υπάρχει στο γονιδίωμα -όπως περίπου το γονίδιο για μπλε μάτια σε κάποιον με μαύρα- επανεμφανίζεται στον φαινότυπο. Όταν για παράδειγμα γεννιούνται παιδιά με ουρά, ή φίδια με πόδια. Είναι πολύ σπάνιο, αλλά συμβαίνει. Και ο λόγος είναι ότι το γονίδιο για την ουρά το έχουμε όλοι μας, απλά κοιμάται.

Στο πλαίσιο της κουβέντας μας αυτό είναι σημαντικό επειδή, όπως λέει και το βίντεο παρακάτω, υπάρχουν σήμερα ζώα-απόγονοι των δεινοσαύρων, στα οποία αρκετά δεινο-γονίδια συνεχίζουν να υπάρχουν, σε λανθάνουσα κατάσταση. Με λίγο γενετικό μαγείρεμα θα μπορούσαμε να τα ξυπνήσουμε πάλι. Και τώρα το καλύτερο: Τα ζώα που έχουν τα περισσότερα κατάλληλα γονίδια για αυτή τη δουλειά, είναι τα κοτόπουλα! Έχουν ήδη μέσα τους τα γονίδια για τα δόντια, την ουρά, τα τρία δάχτυλα, όλα τα δεινοσαυρίσια χαρακτηριστικά που θυμόμαστε. Οπότε υπομονή.

 And people always say, "Why do that? Why make this thing? What good is it?" Well, that's a good question. Actually, I think it's a great way to teach kids about evolutionary biology and developmental biology and all sorts of things.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: