Κοίτα τι έγινε τα ξημερώματα της Παρασκευής: Ένας σχετικά μεγάλος μετεωρίτης εξερράγη πάνω από την κεντρική Ρωσία, σχεδόν 1500 χιλιόμετρα από τη Μόσχα. Η φωτεινή μπάλα διέγραψε μια λαμπερή τροχιά στον ουρανό πόλεων όπως το Γεκατερίνμπουργκ και η Τσέλγιαμπινσκ τα ξημερώματα, καθώς ο εκκωφαντικός ήχος από τα sonic booms των θραυσμάτων θρυμμάτιζε παράθυρα και τρόμαζε ανυποψίαστους διαβάτες. Το φαινόμενο κράτησε μόνο λίγα δευτερόλεπτα αλλά ήταν πάρα πολύ έντονο: Η λάμψη της ανάφλεξης του μετεωρίτη στην ατμόσφαιρα έγινε πιο έντονη από τον ήλιο.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες θραύσμα του μετεωρίτη έπεσε σε ένα εργοστάσιο στο Τσέλγιαμπινσκ, ενώ ένα άλλο δημιούργησε κρατήρα διαμέτρου 8 μέτρων κοντά στην πόλη Τσερμπακούλ. Οι πληροφορίες που έχουμε τώρα ανεβάζουν τον αριθμό των τραυματιών σε περίπου χίλιους. Ο τελικός αριθμός των τραυματιών ήταν πάνω από 1200. Ρώσοι επιστήμονες εκτιμούν ότι το αντικείμενο είχε βάρος κοντά στους δέκα τόνους, μπήκε στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα 54.000 64.000 χιλιομέτρων την ώρα και εξερράγη σε ύψος 30-50 15-20 χιλιομέτρων από το έδαφος (Τα υπερηχητικά Concorde, πετούσαν με μέση ταχύτητα 2.000 χιλιομέτρων την ώρα, σε υψόμετρο 17 χιλιομέτρων).
Το φαινόμενο καταγράφηκε από πάρα πολλές κάμερες αυτοκινήτων. Υπερβολικά πολλές: Σε εκείνες περιοχές τα αυτοκίνητα έχουν κάμερες επειδή γίνονται πάρα πολλά ατυχήματα και προκύπτουν πολλές σχετικές δικαστικές διαμάχες. Για παράδειγμα, λέει, πεζοί προκαλούν ατυχήματα επίτηδες για να διεκδικήσουν δικαστικές αποζημιώσεις. Είναι μάστιγα. Τέλος πάντων, αυτή η ιδιορρυθμία των τοπικών κοινωνιών εδώ μας έδωσε την ευκαιρία να δούμε ένα απίστευτο θέαμα:
Εδώ βλέπουμε -και ακούμε- τι πάει να πει sonic boom:
UPDATE: Εδώ βλέπουμε τη χρονική διαφορά ανάμεσα στη λάμψη και τον ήχο: Η λάμψη στο 4:40, ο ήχος της έκρηξης στο 7:00
UPDATE 2: Εδώ μια εικόνα για τις ζημιές -ο ήχος της έκρηξης έρχεται στο 1:10
UPDATE 3: Περισσότερες εικόνες και βίντεο από τις ζημιές εδώ.
UPDATE 4: Δες ένα χάρτη με όλους τους μετεωρίτες που έχουν καταγραφεί στην ανθρώπινη ιστορία, παρακολούθησε ζωντανά το πέρασμα ενός τεράστιου αστεροειδή σε πολύ κοντινή απόσταση από τη Γη και, τέλος: 10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τους μετεωρίτες.
[imagebrowser id=3]
UPDATE 5 (16/02/2013): Κυκλοφόρησε και αυτό το βίντεο, που δείχνει μια μεγάλη τρύπα που προκάλεσε θραύσμα σε γειτονική λίμνη. Υπάρχει λίγος σκεπτικισμός γύρω από το αν είναι φάρσα, όμως στο Bad Astronomy ο Φιλ Πλέιτ εξηγεί γιατί κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο. Επίσης, οι πολλοί κρότοι δεν μπορεί να ήταν όλοι sonic booms. Καθώς ο μετεωρίτης θερμαινόταν, έτρεχε και έσπαγε σε κομμάτια, συνέβησαν και ηχηρές εκρήξεις εντός του.
Να σε ενημερώσω εδώ, ότι υπάρχουν συλλέκτες μετεωριτών που θα κάνουν σαν τρελοί για όσα θραύσματα έπεσαν σήμερα στη Ρωσία. Είναι άκρως συλλεκτικά, ακριβώς επειδή υπάρχουν τα υπεράριθμα βίντεο από την πτώση.
UPDATE 6 (17/02/2013): Ο θόρυβος των εκρήξεων του μετεωρίτη ταξίδεψε πολύ μακριά και καταγράφηκε από 11 αισθητήρες σε εργαστήρια από τη Γροιλανδία έως την Αφρική. Βεβαίως, εμείς δεν ακούσαμε τίποτα, επειδή η συχνότητα του ήχου ήταν κάτω από τα 20 Hz, το όριο ανίχνευσης του ανθρώπινου αυτιού. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα εδώ.
UPDATE 7 (19/2/2013): Τις τελευταίες μέρες οι επιστήμονες έπεσαν, όπως ήταν φυσικό, με τα μούτρα στη μελέτη των στοιχείων που σιγά σιγά προκύπτουν. Ξεκινώντας, ολόκληρο το φαινόμενο αναβαθμίστηκε. Οι πρώτες εκτιμήσεις (μεταξύ άλλων και του Νιλ Ντεγκράς Τάισον) ήταν πως πρόκειται για μετεωρίτη που πέφτει στη Γη κάθε δέκα χρόνια. Αλλά πλέον μιλάμε για κάτι αρκετά πιο σπάνιο.
Ο αστεροειδής μπήκε στην ατμόσφαιρα στις 15 Φεβρουαρίου και 5:30 το πρωί ώρα Ελλάδος, υπό γωνία 20 μοιρών και με ταχύτητα 64.000 χιλιομέτρων την ώρα. Η διάμετρός του υπολογίζεται πλέον περίπου στα 17 μέτρα. (ο αστεροειδής που μας πέρασε "ξυστά" το ίδιο βράδυ είχε διάμετρο 45 μέτρα και αυτός της Τουνγκούσκα υπολογίζεται στα 100). Η σύστασή του ήταν κυρίως μεταλλική, μάλλον μαζί με πάγο (νερού και διοξειδίου του άνθρακα) -πράγμα που θα εξηγούσε και τις αρκετές εκρήξεις. Πριν μπει στην ατμόσφαιρα, ζύγιζε εφτά με δέκα τόνους. Στην εικόνα βλέπεις μια πρώτη εκτίμηση για την τροχιά του.
Συνολικά, από την είσοδο στην ατμόσφαιρα έως την διάλυσή του πέρασαν 32,5 δευτερόλεπτα και η ενέργεια που απελευθέρωσαν οι εκρήξεις του στον ουρανό ήταν ισοδύναμη με τριάντα ατομικές βόμβες σαν της Χιροσίμα. Συνήθως παράθυρα σπάνε όταν η πίεση του αέρα υπερβεί το 5πλάσιο του κανονικού, αλλά την Παρασκευή φαίνεται πως η πίεση ανέβηκε 10-20 φορές πάνω.
Περισσότερες λεπτομέρειες και εδώ.