14 Μαρτίου 2013

Τι Αξίζει Να Ξέρεις Για Τον Αϊνστάιν

einsteinyoung

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Αϊνστάιν. Δεν θα σε κουράσω εδώ με βιογραφικά στοιχεία, και με τη στάση του απέναντι στην ατομική βόμβα ή την κβαντομηχανική. Μπες στο YouTube να δεις κανένα ντοκιμαντέρ, έχει μπόλικα.

Θέλω να σου προτείνω όμως να κάνεις κάτι λίγο περισσότερο ουσιαστικό και να δεις αυτά τα τέσσερα μικρά βίντεο που μάζεψα για τη θεωρία της Σχετικότητας. Τι σημαίνει ότι ο χρόνος είναι σχετικός και η ταχύτητα του φωτός σταθερή; Τι σημαίνει ότι η μάζα είναι μια μορφή ενέργειας; Και τι σχέση έχουν όλα αυτά με την καθημερινή πραγματικότητα;

Πολύ σύντομες, σημαντικές και χρήσιμες απαντήσεις εδώ:

Έβαλα τα βίντεο με την πιο λογική σειρά, αν όμως πρέπει να κάνεις επιλογή, δες οπωσδήποτε το τελευταίο. Και δες το δύο φορές, είναι σημαντικό. Αν έχεις απορίες μετά, μη διστάσεις να ρίξεις μια ματιά στη σχετικότητα του λάθους, του Ασίμωφ.

UPDATE: Στις 11 Φεβρουαρίου 2016 ανακοινώθηκε από πολυπληθή επιστημονική ομάδα η πειραματική ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων. Επρόκειτο για την τελευταία πρόβλεψη της θεωρίας της σχετικότητας που παρέμενε ανεπιβεβαίωτη (αν και ήταν σαφές ότι ο μόνος λόγος γι' αυτό ήταν η τεχνολογική ανεπάρκεια του πειραματικού εξοπλισμού), οπότε η χαρά όλων για την είδηση ήταν μεγάλη. Στο βίντεο μπορείς να δεις την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ενώ μία ωραία ανάλυση του θέματος στα ελληνικά δημοσιεύθηκε στο Βήμα Science από τον Χάρη Βάρβογλη, καθηγητή αστροφυσικής στο ΑΠΘ.

Κλείνοντας, ίσως έχεις ακούσει την γνωστή φράση Αϊνστάιν "Ο Θεός δεν παίζει ζάρια". Και ίσως έχεις ακούσει και την απάντηση του Στίβεν Χόκινγκ "ο Θεός όχι μόνο παίζει ζάρια, αλλά δε βλέπει και πού τα ρίχνει". Όμως νομίζω πως την καλύτερη (και λιγότερο γνωστή) απάντηση του την έδωσε ο Μπορ: "Αϊνστάιν, σταμάτα να λες στο Θεό τι να κάνει". Και φυσικά, αυτός ο διάλογος συνέβη και πραγματικά.

einstein

Αν εμπέδωσες τα βασικά της Σχετικότητας, και είσαι έτοιμος για παρακάτω, δες και τι μαγειρεύουν οι σύγχρονοι φυσικοί με τη Θεωρία των Χορδών (και τι είναι το πολυσύμπαν/multiverse).

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: